Újranyitási csomaggal segíti a főváros a válságban levő vendéglátóipart

 • Narancs.hu/MTI
 • 2021. február 8.

Lokál

Valós és érdemi segítséget szeretnének nyújtani a szektor képviselőinek.

A Fővárosi Önkormányzat a saját területein kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsíti a kérelmek befogadását és gyorsítja az elbírálást, elengedi a teraszbérleti díjakat, növeli a közterület-használati lehetőségeket, kiterjeszti a helyiségbérleti díjak elengedését és csökkenti a rendez-vények szervezéséhez fűződő adminisztrációs terheket – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet. A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes elmondta: a csomag öszszeállítását folyamatos szakmai konzultáció előzte meg az ágazat képviselőivel, akik üdvözölték, hogy éppúgy, mint ősszel, most is támogatja a főváros a javaslataikat.

A tavaszi újranyitás tervezésekor két szempont lebeg a városvezetés szeme előtt: minél rugalmasabban reagálni a szakmai felvetésekre és akár új vendéglátási formákat is támogatni, illetve a lehető legnagyobb biztonságot garantálni a szektorban dolgozók és a vendégek, a Budapestre látogató turisták számára is. Az újranyitást lehetővé tevő kormányzati döntések bejelentése után a budapestiek ki szeretnének majd szabadulni a hosszú téli hónapok bezártságából, de mivel a vírus nem tűnik el egyik napról a másikra, a társasági élet még egy darabig "kint" a levegőn, az utcán zajlik majd.

A főváros csomagja ezért arra fókuszál, hogy lehetővé tegye a legtöbb közösségi, szabad tér igénybevételét – mondta a főpolgármester-helyettes. "Az újranyitás feltétele jelen tudásunk szerint az, hogy az itt élők mind nagyobb arányban vállalják a koronavírus elleni védőoltás beadását. Ezért is indított a főváros egy tájékoztatási kampányt az oltásról."

A szektort érintő javaslatok a következők:

 • Teraszszerzési lehetőségek kiterjesztése, teraszok területére vonatkozó rendeletek felülvizsgálata, a teraszok árnyékolását és fedését célzó ideiglenes szerkezetek bürokratikus engedélyezési eljárásának jelentős egyszerűsítése.
 • Teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése, teraszkérelmek nagymértékű gyorsítása, egyszerűsítése.
 • Közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak.
 • Áruszállítási pontok kialakítása az érintett vendéglátó üzletek környezetében a parkolási helyzet okozta rakodási problémák enyhítésére.
 • Helyiségbérleti díjak maximális kedvezményének kiterjesztése tovább 2021 december 31-ig.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes beszámolt arról, hogy a két évnél hamarabb lejáró budapesti és önkormányzati vendéglátó helyiségek szerződéseit - ha a bérlő igényli -, automatikusan meghosszabbítják a kihirdetett veszélyhelyzet időtartamával. A főváros támogatja a budapesti rendezvények megszervezését is az alábbi módokon:

 • Fővárosi tulajdonban lévő "Open office"-okat, open tárgyalókat alakít ki és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek, városszerte akár több helyen is.
 •  Az államigazgatás által szervezett események közterület használati díját egy rendezvényalapba gyűjti, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatja.
 •  Az újranyitáshoz kapcsolódó információs help-desket hoz létre a rendezvényszervezőknek, ahol valós és hiteles információt kaphatnak az előírásokról, a szabályok, intézkedések körülményeiről. Ehhez kapcsolódóan járványügyi protokolltanácsadást is biztosít.
 • Csökkenti a rendezvénytartási engedély kiadásához kapcsolódó adminisztrációs terheket.
 • A főváros fogyasztásösztönző fővárosi kommunikációs kampányt tervez és "Újranyitási kampány" a rendezvények népszerűsítése érdekében.

Budapest nyitott arra, hogy befogadja azokat a szakmai javaslatokat, amelyek valós és érdemi javulást hozhatnak, segítséget jelenthetnek az ágazat számára – olvasható a kiadott közleményben.

 

Figyelmébe ajánljuk