60 filmmel és 200 vetítéssel érkezik január végén a BIDF

  • narancs.hu
  • 2023. január 11.

Mikrofilm

Január 21-29. között tíz városban nézhetőek majd a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál filmjei.

2023-ban immár 9. alkalommal rendezik meg a dokumentumfilmek egyik legrangosabb hazai ünnepét, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF). A szervezők a szomszédunkban dúló háború, az energia- és gazdasági válság árnyékában a következő mottót választották az eseményhez: Tiszteld az életet! Ne ölj! Ne vedd el mások életét és lelkét, múltját és jelenét, szabadságát és örömét, alkotását és hitét, ne pusztítsd el a környezeted!

A január 21-29. között megrendezett seregszemlén 10 városban 60 film 200 vetítése látható. A dokukat hét szekcióban, közte öt egész estés versenykategóriában vetítik – lesz Oscar-jelölt, Európa-díjas, Velencében, a Berlinalén, vagy épp a Sundance-en kitüntetett film is. Néhány cím a kínálatból: Az utolsó hazatérés (Last FlightHome, Egyesült Államok), Otthon a romokon (A House Made of Splinters, Dánia, Svédország, Ukrajna), Örök tavasz (Eternal Spring, Kanada), Szabadság tűz alatt (Freedom on Fire, Ukrajna, Egyesült Államok), Mi svédek és a COVID (The SwedishModel, Svédország).

 
 
 

Több esetben maguk az alkotók is hazánkba látogatnak, mellettük 50 Civil Nagykövet is részt vesz az eseményeken. A 32 nemzetközi zsűritag között köszöntheti a BIDF Spiró György írót, Jordán Adél, Stork Natasa és Máté Gábor színművészt, Székely Kriszta rendezőt, Harcsa Veronika énekest, Gryllus Vilmos és Kollár-Klemencz László zenészt.

A budapesti Cinema City Mammut mozi mellett Debrecen, Eger, Jászberény, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely és Veszprém vetítőtermeiben láthatóak majd a BIDF filmjei.

Jegyvásárlás a Cinema City Mammut oldalán https://www.cinemacity.hu/. A teljes 2023-as versenyprogram a fesztivál honlapján olvasható. További információk a fesztivál folyamatosan frissülő hivatalos honlapján, valamint Facebook- és Instagram-oldalán találhatóak. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk