Friss film nélkül is ismét The Rock a világ legjobban fizetett színésze
rock-759_top_story_lead.jpg
Dwayne Johnson

Friss film nélkül is ismét The Rock a világ legjobban fizetett színésze

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 15.

Mikrofilm

Úgy fest, fél Hollywood zsebét a Netflix tömi.

A multifunkcionális hírességek korában, amikor úgy tűnik, egy énekes csak azért dalol, egy színész pedig egyedül azért játszik, hogy minél zsírosabb reklámszerződéseket köthessen, egyre indokolatlanabbnak tűnnek az olyan listák, mint amilyen a Forbes "2020 legjobban fizetett színészei"-felsorolása. 2018-ban például úgy ült George Clooney a felsorolás tetejére, hogy akkor már két éve nem jött ki filmje – tequilamárkája eladásával viszont annyit keresett, hogy ha nem ragaszkodik hozzá, nem is kell már kamera elé állnia.

Az idei top 10 is tartalmaz néhány furcsaságot: az első helyen például az a Dwayne "The Rock" Johnson áll, akinek idén konkrétan nem is volt premierje. Persze, a koronavírus a feje tetejére állította a mozinaptárat, ám ez a pankrátorból lett színészt nem igazán érintette: tavaly befejeződött HBO-s sorozata, a Nagypályások – mellyel egyébként a legjobban fizetett tévésztárrá vált –, utolsó mozija, a Jumanji: A következő szint pedig decemberben debütált. A világ első számú akciósztárja a jövőben is marad a kaptafánál: a Disney-s Dzsungeltúrában ugyanúgy CGI-fák között szaladgál majd, mint a Jumanjikban, a netflixes Red Notice-ban a kémkedésbe is belekóstol, a Shazam! című DC-s képregényfilm spin-offjában, a Black Adamben pedig végre valóban szuperhőssé válik.

A Forbes mindezek közül egyedül a Red Notice-ért kapott gázsiját számolta fel neki, na meg saját, az Under Armour berkein belül futó, veszettül sikeres almárkáját, a Project Rockot.

A lista további része masszív Netflix-uralmat mutat: Ryan Reynolds (Six Underground - Hatan az alvilágból; Red Notice); Mark Wahlberg (Spenser az igazság nyomában); Ben Affleck (Az utolsó akarat) és Adam Sandler (Gyagyás gyilkosság) zsebeit is a streamingszolgáltató tömte ki idén. A legjobbak közé befért még Vin Diesel, aki bár hiába harcol, sehogy sem tud producerré válni, de a Halálos iramban-széria így is szépen hoz neki a konyhára; az épp az Amazonnak sorozatot készítő bollywoodi sztár, Akshay Kumar; a színpadok után a streamingvilágot letaroló Lin-Manuel Miranda; a két éve még a Lánchídon táncikáló Will Smith; és Jackie Chan, aki hozzánk ugyan egyre ritkábban jut el a vászonig, de az elmúlt egy évben 5 filmet is készített.

A világ legjobban fizetett színésznőinek listájára egyelőre még várnunk kell, az elmúlt pár száz év tapasztalatai alapján viszont biztosak lehetünk benne: egyikük se férne be a férfi lista top 10-ébe.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.