Jó hír: mégis visszatérhet a tavalyi év egyik legjobb sorozata

  • Szabó Ádám
  • 2019. március 12.

Mikrofilm

Rossz hír: sajna a főszereplője nélkül.

A mai sorozatboom idején nehéz kiemelkedni, az HBO mégis rendszeresen eléri, hogy műsorai beszédtémává váljanak. Így van ez a True Detective 3. évadjával most, és így volt ez tavaly nyáron az Éles tárgyakkal is. A show az Amy Adams alakította riportert követi nyomon, aki egy gyilkosság után nyomozva hazautazik a Missouri államban található szülővárosába. A bűneset felgöngyölítése mellett kénytelen saját múltjával is szembenézni, a kettő pedig egy idő után elválaszthatatlanul összefonódik.

Az Éles tárgyak eleve minisorozatnak készült

– ez annyit takar, hogy az egyes évadok külön történettel rendelkeznek, és csak a koncepció köti őket össze, mint például az American Crime Story, vagy a True Detective esetében. A sorozat készítői azonban már a premier után kijelentették, hogy nem gondolkodnak folytatásban. Ebben az is közrejátszhatott, hogy a főszerepet alakító Adamset nagyon megviselte a forgatás, így nem szívesen bújt volna még egyszer az alkoholista és önromboló Camille bőrébe.

A sorozat azonban hatalmas sikert aratott. Az első epizódot 1,5 millióan látták, ami magasabb, mint az HBO másik hasonló sikerének, a Big Little Liesnak a nézettsége (ebből hamarosan érkezik is a második évad), és majdnem eléri a kábeltévé legjobbjának számító Westworld számait. Ráadásul a show-t a mai napig nem felejtették el, elsősorban Adams alakítása, Jean-Marc Vallee érzékeny rendezése és a hátborzongató atmoszférája miatt.

Talán ennek köszönhető, hogy

az alkotó, Mart Noxon is meggondolta magát,

és már egyáltalán nem tiltakozik olyan hevesen a folytatás ellen. A jelenleg is zajló amerikai SXSW filmfesztivál egyik beszélgetésén bevallotta, hogy a sorozat eredeti regényét író Gillian Flynn-nel elkezdtek beszélgetni egy esetleges második évadról. Arról azonban továbbra sincs szó, hogy Adams visszatérne szerepébe – ahogy a beszélgetésből kiderült, a folytatás inkább az első évadban megismert kisváros, Wind Gap lakóiról, esetleg Adams karakterének testvéréről vagy anyjáról szólna. Az eddigi epizódok alapján róluk is lenne mit mesélni.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.