Az alkotó elvegyül teremtményei között: halála után sem maradunk Stan Lee cameók nélkül

  • Szabó Ádám
  • 2019. március 12.

Mikrofilm

A Marvel kapitányban további rétegekkel bővült a Lee-cameók univerzuma.

Tavaly novemberben meghalt Stan Lee, számos világhírű képregény alkotója. Legtöbben mégis a Marvel kirakatarcaként ismerik, aki hol sofőrként, hol biztonsági őrként, hol pedig postásként tűnt fel a kiadó képregény-filmjeiben.

Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke már korábban megszellőztette, hogy még Lee halála előtt számos cameóját rögzítették a soron következő filmekhez. Lee ugyanis nem igazán szeretett repülni, így igyekeztek egyszerre több filmhez is felvenni a rövidke jeleneteit. Így történt például A Hangya és a Darázs esetében, amit egy helyszínen forgattak a Bosszúállók 4. részével, így a képregény-pápa egyetlen nap alatt mindkét meglepetésszerepét letudhatta.

A Marvel kapitány azonban az első Marvel-film, ami Lee halála után került mozikba, így várható volt, hogy a stúdió a szokásos kikacsintás mellett valamilyen extra tisztelgéssel is készül. Így is történt: a szokásos, képregény-panelekből kirakott stúdiólogót ezúttal Stan Lee-t ábrázoló képkockákkal töltötték ki. Akad azonban egyéb érdekesség is: a Nerdist Lee legfrissebb cameóját elemezve különös felfedezést tett.

Saját magát

Eszerint nagyon is elképzelhető, hogy Lee ezúttal nem egy szokásos, random mellékszerepet, hanem saját magát játssza a Marvel kapitányban. A film 1995-ben játszódik, Lee pedig a metrón tűnik fel bene, amint épp olvasgat valamit – ha jobban megfigyeljük, a Shop-show forgatókönyve az. Kevin Smith filmjét ugyancsak 1995-ben mutatták be, Lee pedig ebben a filmben is feltűnik: a Hulk és a Pókember alkotójaként magát játssza, és párkapcsolati tanácsot ad a főszereplőnek.

Ha azonban a Marvel kapitányban ez a Stan Lee tűnik fel – Bruce Banner és Peter Parker atyja –, az azt jelenti, hogy az alkotó abban a képregényes világban öltött testet, ahol saját karakterei is élnek.

Előfordult már korábban is, hogy Lee magát játszotta (például A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazóban vagy a No Good Deed című Deadpool-rövidfilmben), sőt, hogy még mélyebbre ássunk a féreglyukban, olyan is volt, hogy egy cameóban saját cameójára tett célzást: A galaxis őrzői második részében hangzik el utalás arra, amikor még az Amerika kapitány: Polgárháborúban Fed-Ex-es kiszállítót játszott. Kevin Feige Marvel-főnök szerint Lee a filmek valóságától függetlenül létezik azok univerzumában, míg A galaxis őrzői rendezője, James Gunn azt erősítette meg, hogy bár cameói eltérőek, Lee karaktere az összes filmben ugyanaz.

Ez a már eddig is bonyolult perszóna bővült most további rétegekkel a Marvel kapitánynak köszönhetően: Stan Lee már nem csak egy dramaturgiák felett álló, kortalan és transzcedens figura, hanem maga Stan Lee, aki Alkotóként vegyül el teremtményei között.

Figyelmébe ajánljuk