Lehet, hogy idénre már csak a videójátékba csöppent Ryan Reynolds maradt
free-guy_top_story_lead.jpg

Lehet, hogy idénre már csak a videójátékba csöppent Ryan Reynolds maradt

  • narancs.hu
  • 2020. október 9.

Mikrofilm

Bizonyos szempontból ez lesz a 2020-hoz leginkább passzoló film idén a mozikban.

Amikor tavaly decemberben megérkezett a Free Guy első előzetese, még senki nem gondolta volna, hogy az akcióvígjáték az idei év végére gyakorlatilag egyedüli versenyzőként marad talpon a nézőkért folytatott harcban. Persze ez sincs kőbe vésve, ha a koronavírus tovább tombol, az amerikai mozik jelentős része továbbra is zárva marad, simán lehet, hogy Ryan Reynolds baromkodása is csúszik, ahogy a Dűne, a West Side Story és társai. Egyelőre azzal, hogy pár napja kiadott egy új előzetest, a stúdió jelezte: továbbra is kitartanak a december 10-i bemutató mellett (eredetileg júliusban lett volna a premier).

A filmet a zeneszerző a GTA és a Truman Show keverékeként jellemezte: főszereplője a Reynolds alakította irodai munkás, aki kénytelen rájönni, hogy valójában egy videójátékban él NPC-ként, vagyis nem játékos karakterként. Ezek azok a figurák, akik jellemzően ugyanazokat az ismétlődő dolgokat csinálják a játékokban; a legklasszikusabb képviselőik például a GTA gyalogosai és autósai. Miután öntudatra ébred, Reynolds karakterei igyekszik kitörni a skatulyából.

Mindez akár egy Mátrix-szerű filozofálgatásba is kifuthatna a hétköznapi élet jelentette mókuskerékről, az élet valódi izgalmairól vagy arról, mi végre is vagyunk a világon. Az előzetest láva azonban inkább egy kikacsintgatós, popkult utalásokkal teli szórakoztató baromkodás várható. Ezt sugallja a rendező, Shawn Levy eddigi, az Éjszaka a múzeumban-epizódokat, vagy épp a Vasöklöt felvonultató filmográfiája is.

Lehet azonban, hogy pont erre van szükségük a nézőknek, és persze a kihalás szélén álló moziknak is: látványos, agyatlan szórakozásra. Egyes elemzők szerint ugyanis a korábban messiásként várt Tenet-tel épp ez volt a baj: túl hosszú és bonyolult mozi volt ahhoz, hogy ezekben a komplikált időkben visszacsalogassa a tömegeket a nagyvászon elé. Meglátjuk, a Free Guy-nak hogy sikerül majd az akció – már ha nem halasztják el a premierjét.

Figyelmébe ajánljuk