tévésorozat

Ted Lasso

  • SzSz
  • 2020. október 10.

Mikrofilm

2013-ban az amerikai NBC Sport belevágott az angol Premier League meccseinek közvetítésébe, amit egy nagyszabású médiakampánnyal is megtámogatott. Ennek részeként egy 5 perces szkeccset is forgattak, amelyben egy Jason Sudeikis alakította amerikaifoci-edző a Tottenham Hotspur vezetőedzőjévé válik. A promóciós videó a Saturday Night Live legjobb gyöngyszemeit idézi, pedig csak a legkézenfekvőbb poén-magaslabdákat csapja le: a messziről jött amerikai nem érti, hogyan lehet egy meccs döntetlen; negyedek helyett miért félidők vannak; hová tűntek a play-offok; miért passzolnak a játékosok hátra, s a gólokért miért csak egy pont jár. A szkeccs hatalmas sikert aratott a neten, és az is beszédes, hogy az angol bajnokságot a mai napig a csatorna közvetíti – az Apple csinált hát belőle egy sorozatot erősen kontenthiányos streaming platformjára.

Ahogy azt sejteni lehetett, a tízszer félórás Ted Lasso nem ugyanaz, mint amit a YouTube-ra optimalizált eredeti reklámban láthattunk. Az alkotók meg sem próbálták egy az egyben másolni a szkeccset. Helyette elvitték a sorozatot a sportfilmek „utolsókból lesznek az elsők” típusú, elsősorban a feel goodot megcélzó irányába: így lett Ted Lassóból, az arrogáns amerikaiból letörölhetetlen mosolyú, javíthatatlan optimista, aki ugyanúgy semmit nem ért a focihoz, de ez immár nem vicces, inkább csak szerethető. Jason Sudeikis ugyanis továbbra is kiváló; a mellé felépített, rövid lejáratú sablonfigurák pedig becsülettel ki is szolgálják. Hiába szeretnénk utálni, ha elég időt adunk neki, legyőzi az ellenállásunkat.

Elérhető az AppleTv+-on

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.