Messiásként várják a mozik Christopher Nolan új filmjét
Tenet_top_story_lead.jpg

Messiásként várják a mozik Christopher Nolan új filmjét

Mikrofilm

Egyszemélyben kell megmentenie a teljes nyári filmszezont.

A sötét lovag trilógiájával beindította a képregényfilmek sokadik reneszánszát; az Eredettel és a Csillagok közöttel bemutatta, hogy eredeti filmekkel is lehet sikert elérni, a Dunkirkkel pedig egy sokszorosan lerágott csontból kreált igazi eseményfilmet.

Ilyen előzmények után nem csoda, hogy mindenki tűkön ülve várja Christoper Nolan legújabb moziját, a Tenet-et. A koronavírus miatt azonban soha nem látott teher nyomja a film vállát: az Indiewire szerint egyenesen ezen a filmen múlik, lesz-e nyári moziszezon, vagy a fesztiválokhoz és bemutatókhoz hasonlóan azt is lefújják.

A film előzeteséről még tavaly adtunk hírt. sokkal többet azóta se tudtunk meg a moziról:

lesz benne kémkedés, időutazás és valamiféle 3. világháború is.

A főszerepet pedig Denzel Washington fia, a Nagypályások című sorozattal és a Csuklyások - BlacKkKlansman című Oscar-díjas filmmel berobbant John David Washington alakítja majd. A Tenet normál körülmények között is a nyár legnagyobb durranásának ígérkezett, most azonban még többet várnak tőle.

Az amerikai mozik többsége lassan két hónapja zárva van (mindössze 100 mozi 400 vásznán folynak jelenleg vetítések, ezek nagy része azonban autósmozi), ezért a legnagyobb bemutatókat egyszerűen elnapolták. Volt azonban, aki úgy döntött, inkább egyből feltolja az internetre az egyik újdonságát - erre persze a mozik bedühödtek. Ha sokáig húzódik a karantén-helyzet, fennáll a veszélye, hogy egyre többen döntenek az online sugárzás mellett, ez pedig még rosszabb helyzetbe hozhatja a streamingoldalak mellett amúgy is vergődő filmszínházakat.

A Tenet bemutatóját azonban még mindig nem halasztották el

- sőt, egyre konokabbul ragaszkodnak a július 17-i premierhez. A korlátozásokat szerte a világon enyhíteni kezdték, így abban bíznak, hogy nemsokára a mozik is megnyithatnak. Amennyiben ez bekövetkezik, Nolan filmje lesz 4 hónap után az első nagyszabású mozis esemény - a filmet bemutató Warner azonban sokat kockáztat, hiszen attól, hogy szabad lesz moziba menni, még nem biztos, hogy egyből rohannak is oda az emberek. A stúdió abban bízik, hogy ha van, ami mozizásra készteti a tömegeket, hát az Christopher Nolan.

Ha viszont kiderül, hogy elsietve emelték fel a korlátozásokat, és a mozizó tömegek miatt újra berobban a járvány, azt mindenki a Warner nyakába fogja varrni. Kínában egyszer már megnyitottak a filmszínházak, hogy aztán újabb fertőzési hullámtól tartva hamar ismét bezárjanak.

Épp ezért az USA-ban ettől valószínűleg óvatosabbak lesznek: Texasban  csak tucatnyi mozi kezdte meg a vetítéseket, az államot pedig lassan továbbiak is követni kezdték. Georgiában már április végétől lazítottak a korlátozásokon,

de mindössze két mozi mert kinyitni.

"Nincs vakcina és nyájimmunitás sem. Megfelelő információkra és eszközökre van szükségünk, hogy elfogadható szintre csökkentsük a kockázatokat. Egyelőre még nincsenek válaszaink" - magyarázta az óvatosságot egy mozilánc-tulajdonos.

Egy Tenet-szerű blockbuster Amerikában jellemzően 3-4000 vásznon mutatkozik be - a világ legtöbbet hozó filmje, a tavalyi Bosszúállók: Végjáték rekordot jelentő 4600 vásznon debütált, Nolan legutóbbi mozija, a Dunkirk pedig 3700-on. A sikerhez a Tenet-nek is legalább ennyire lenne szüksége - a jelek szerint viszont nem biztos, hogy elég mozitulajban lesz bátorság ahhoz, hogy kinyissanak és összejöjjön ez a szám.

Épp azért sokan azt tippelik, a Tenet bemutatóját augusztusra halaszthatják - így viszont a stúdió másik nagy dobása, a Wonder Woman 1984 csúszna decemberre. És akkor ott van még a Mulan esete: a Disney elátkozottnak tűnő adaptációjának premiere még mindig július 24-re van kitűzve. A következő hetekben egész Hollywood Nolannek szurkol tehát - ha ugyanis filmje időben el tud startolni, akkor a többi nyári produkciónak - és magának a mozinak - is van még esélye.

Figyelmébe ajánljuk