A koronavírus hozhatja el a Disney első nagy bukását

  • Szabó Ádám
  • 2020. március 1.

Mikrofilm

A Disney letérdelt Kína előtt - de a fertőzés miatt lehet, hogy ott be sem tudják mutatni a mozit.

Az elmúlt években a világ egyik leghatalmasabb szórakoztatóipari cégévé váló Disney rég nem a tündibünti mesékről ismert egeres stúdió: inkább egy óriási gépezet, ahol a színészválasztástól kezdve a szuperhősök köpenyének színén át az utolsó röhögcsélős sztárinterjúig minden tökéletesen ki van számítva. És minden ilyen erőfeszítés egyetlen célt szolgál: a bevétel maximalizálását. De el kell ismerni, hogy bejött az üzletpolitika: stúdió évről évre dönti meg saját bevételi rekordjait.

Sokáig úgy tűnt, a Mulan című animációs film élőszereplős feldolgozása is csak egy lesz a patikamérlegen kimért, futószalagon gyártott blockbusterek közül: a klasszikus mesék látványos, élőszereplős feldolgozásaival eddig nem lehetett mellélőni (Alice Csodaországban, A szépség és a szörnyeteg, Az oroszlánkirály, Aladdin). Már azért sem, mert

a kínai bevételek egyre nagyobb tételnek számítanak;

a projekttel ráadásul egy női rendezőt, Niki Carót bíztak meg, hogy a társadalmi mozgalmak se szólhassan egy rossz szót sem. A Disney vállalt némi kockázatot is: nemcsak a főhőst, de minden egyes szereplőt ázsiai színész alakít. A csatajelenetek miatt rendhagyó módon bevállalták a 13-as korhatár-karikát, és a gyártási költségek is szokatlanul magasra szöktek. Nem számoltak azonban azzal, hogy a célország, Kína egészen más piac, mint az amerikai, vagy az európai.

Jet Li a Mulanban

Jet Li a Mulanban

 

Az első előzetes után még arról szóltak a hírek, hogy kínaiak tömegei tiltakoznak a Mulan ellen, mert abban nem a hagyományos, kínai típusú házban laknak a főhősök. Néhány hónap múlva aztán nagyot fordult a világ: miután a Mulan főszereplője, Liu Yifei felemelte a hangját a hongkongi tüntetések ellen és kiállt a kínai kormány mellett, a Disney-film hirtelen a Kína és a Kína-pártiak szimbólumává vált.

Liu Yifei 8 éves kora óta modellkedik, a nagyközönség pedig egy 2003-as kínai sorozat révén ismerte meg - ma ő az ország egyik legnépszerűbb színésze. Niki Caro rendező több mint ezer jelentkező közül választotta ki őt a főszerepre, ügyelve arra, hogy a kínaiak mellett a nyugatiak is a magukénak érezzék őt. A sors fintora, hogy Liu Vuhan tartományból származik,

a koronavírus epicentrumából.

A fertőzés kitörése óta ugyanis 70 ezer mozit zártak be Kínában és kérdéses, hogy a film premierjéig újranyitják-e őket. Néhány amerikai film, így a Dolittle vagy az 1917 kínai forgalmazása már így is kútba esett. Ám egyik sem volt akkora blama, mint amit a Mulan premierjének törlése okozna.

false

 

Persze a mozi az egész világ számára készült, de tagadhatatlan, hogy az első számú cél a kínai közönség kiszolgálása. A filmnek ugyanis nemcsak a szereposztása ázsiai, de a sztorija is: egy fiatal kínai lányról szól, aki férfinak öltözve, titokban bevonul az idős apja helyett, hogy a család becsülete mellett az ősi birodalmat is megvédje.

Az élőszereplős Mulan azért is presztízs-projekt a stúdiónak, mert az 1998-as eredeti animációs film megbukott Kínában: az ottani kormány ugyanis egy évig nem engedte bemutatni, mert rossz néven vették a Disney egy évvel korábbi bemutatóját, Martin Scorsese Kundun-ját, amiben megjelent Kína Tibet elleni agressziója. Mire egy évtizedes spéttel a mozit bemutatták, ilyen-olyan úton már minden gyerek rég látta a mesét, így alig volt bevétele. A kínai befolyás miatt ráadásul a Mulan

több szempontból is különbözni fog

az eddigi élőszereplős Disney-újráktól: az ázsiai producereknek nem tetszett, hogy az egyik jelenetben a főhősnő búcsúzóul megcsókolja szerelmét egy hídon - így ezt kivágták a filmből.

Szintén nem érezték helyénvalónak a musical-betéteket, vagy a vicces állatokat a mellékszerepekben - a szórakoztatófaktort az epikus harci jelenetek vették át; ezek dobták meg a költségeket és a korhatárbesorolást is.

Az amerikai és kínai ízlés közötti különbséget talán a '98-as mese apró sárkánya, Mushu szemlélteti a leginkább: neki eredetileg Eddie Murphy kölcsönözte a hangját és a film legnépszerűbb karaktere volt - a kínaiak viszont utálták, mert kultúrájuk paródiáját látták benne. Az új filmbe így nem került bele.

A Mulan a jelek szerint tele van ilyen apró kompromisszumokkal, melyeket a Disney csak azért hozott meg, mert úgy számoltak, a film akkora siker lesz Kínában, hogy megéri az ő ízlésüket kiszolgálni. A koronavírus megjelenésével azonban megtorpanhat a gépezet: kérdés, mennyit csúszik majd a kínai bemutató, vagy hogy mit szólnak a filmhez Nyugaton, ahol a Mulan máris annak a szimbóluma, mennyire képes a Disney fejet hajtani kínai pártállam, de főleg a bevételek előtt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.