Lenyomták végre az Avatart: megvan minden idők legnagyobb bevételű filmje

  • Szabó Ádám
  • 2019. július 23.

Mikrofilm

Nagy meglepetés azért nem történt.

Soha nem kételkedett benne senki, hogy a Bosszúállók sikeres lesz a mozikban, egyedül az volt kérdés, hányadik lesz a filmtörténet legnagyobb blockbusterei között.

A minden idők egyik leghatalmasabb mozis vállalkozását lezáró Bosszúállók: Végjáték remekül startolt, már bemutatója előtt, majd azt követően is rekordokat döntögetett, és hosszú hetekig lehetetlen volt letaszítani a bevételi lista éléről.

Aztán megérkezett Keanu Reeves,

meg egy rakás nagyreményű nyári slágerfilm, a bevételek pedig csökkenni kezdtek – végül Vasember és társai megálltak 2 milliárd 750 milliónál, ami 38 millióval kevesebb, mint amit az Avatar összegyűjtött.Épp ezért a Disney úgy döntött, néhány alibi-extrával felturbózva újra csatába küldi a Bosszúállókat.

A Bosszúállók visszatérnek, hogy lenyomják az Avatart

A Pókember: Idegenben pedig július 2-án érkezik a mozikba. Az egy pillanatig sem volt kérdés, hogy minden idők egyik legnagyobb mozis vállalkozásának lezárása, a Bosszúállók: Végjáték siker lesz. Már bemutatója előtt rekordokat döntött; sokan rögtön Oscarról kezdtek suttogni; aki pedig spoilerezni mert, az az életével játszott.

Nem sokan hittek benne, hogy a csel működni fog, de végül a stúdiónak lett igaza: az újrajátszások szépen teljesítettek a moziban, a Disney pedig az idei Comic-Conon bejelentette, hogy ha egy hajszállal is, de sikerült lenyomniuk az Avatart a bevételeket tekintve, bár az inflációt nem számolva.

Mindez a film mozis karrierjét lezáró könyvelés után derült ki – vagyis tényleg minden centre szükség volt a rekorddöntéshez. Különösen jól teljesítettek a szuperhősök Kínában, az Egyesült Királyságban, Dél-Koreában, Brazíliában és Mexikóban.

Amerikában azonban Thor-ék nem tudták megdönteni a Star Wars: Az ébredő erő rekordját. Az Avatar–Bosszúállók csatának persze nem volt igazi tétje: mivel a Disney megvette a Fox stúdiót, immár az Avatar is hozzájuk tartozik – így minden idők 10 legnagyobb bevételű filmjéből hét is Miki egérék istállóját erősíti.

Miki egér felfalta a rókát, és egy igazi szörnyet teremtett

Március 20-án nyélbe ütötték minden idők legnagyobb szórakoztatóipari bizniszét. A Disney 71,3 milliárd dollárért felvásárolta a 21st Century Fox filmes és televíziós részlegét. A tranzakció értéke körülbelül a magyar GDP felének felel meg. Az így létrejött gigacég a mozibevételek akár 40 százalékát is megkaparinthatja.

Figyelmébe ajánljuk