A köztársasági elnök megsemmisítése

Publicisztika

Úgy tűnhet, a lényeg az, hogy ne szaladgáljanak pedofilok köztünk, ezért szigorítani kell a szabályozást. Valójában azonban annak lehetünk most tanúi, hogy Orbán Viktor földbe döngöli a köztársasági elnököt. Nem az embert, az lényegtelen, az intézményt.

Engem nem érdekel Novák Katalin. Nem sajnálom, nem vádolom, nem mentem fel. Ami az elmúlt napokban a köztársasági elnök adta kegyelem ügyében történt, egyáltalán nem függ Novák Katalintól. Az persze kellemetlen, hogy épp a családügyi mindenes és mintaanya adott kegyelmet épp egy pedofilügyben érintett pajtásnak, de valahol ez a sors fintora; mindig a legprűdebb figurákról derül ki, hogy hétvégente orgiáznak.

Ennél sokkal nagyobb gond, hogy a köztársasági elnök mint intézmény most hullik szét darabjaira.

Persze Schmitt Pál után a lápi pócok nagy barátja sem az az ember volt, aki újrafényezte volna a vértezetet, Novákkal azonban bevégeztetett: mára már nincs érdemi különbség eme közjogi méltóság és a kínai büfé ablakában integető cuki macska között.

Bábu jogkörökkel

Kezet fog, mosolyog, értelmetlen konferenciákat szervez, kegyet gyakorol és kegyelmet ad. Amit elé raknak, azt aláírja. Legalább nem lesz túlterhelve az Alkotmánybíróság mindenféle normakontrollal, a dicső testületnek elég, ha azokkal az ügyekkel foglalkozik, amelyekkel meg lehet szívatni a szvetteres, csizmás kormánytagot, aki ismét megmutatta, hogy nem mutat meg semmit. Valójában ez utóbbi az igazán fontos, a normakontroll, nem a kegyelem, de ez nem igazán érdekel senkit.

Persze könnyebb azonosulni teljes joggal felháborodott szülőkkel, akik végignézik, hogy elsétál valaki, aki gyerekek abúzálásához falazott, mint olyan elvi aggályon kiakadni, hogy az alkotmány és a jogállamiság csorbát szenved. Mindegy amúgy, mert most, hogy Orbán Viktor belefirkál a mindennél szilárdabb alaptörvénybe, nehogy az ostoba Novák még egy pedofilt felmentsen, azt is elismeri, hogy sosem tartotta valami nagyra ezt a titulust.

A gyors mérések valószínűleg azt mutatták, hogy a kelleténél nagyobb dühöt szabadított fel a Novák adta kegyelem, ezért Orbán Viktor azonnal lépett. Nyilván nem azt, hogy kuss legyen, egy közjogi méltóság tudja, mit csinál, elvégre nem véletlenül van ott, hanem azt, hogy

majd én megmondom, hogy a közjogi méltóság a jövőben mibe pofázhat bele és mibe nem, elvégre nem véletlenül van ott.

Orbán Viktor Facebook-videóban jelentette be, hogy alkotmánymódosítást nyújtott be, amelynek értelmében nem adható kegyelem kiskorúak sérelmére elkövetett abúzus ügyében. Ezzel két probléma van.

Miért kellene megmagyaráznia?

Az egyik, hogy sorrendben ez lesz az ötödik olyan javaslat, amit ez az ügy generált, négy ugyanis már az Országgyűlés előtt van. Egy indítványt ellenzéki pártok képviselői nyújtottak be, ez a Büntető törvénykönyv módosítását és alapvetően a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos büntetési tételeket szigorítaná – tehát nem a köztársasági elnök munkájára vonatkozik.

Szintén nem befolyásolná közvetlenül a köztársasági elnök jogosítványait az a két javaslat, amelyek kötelezővé tennék a kegyelem gyakorlásakor annak részletes indoklását – egyet a mi hazánkos Dúró Dóra, egyet pedig más ellenzéki pártok képviselői nyújtottak be. Közvetve persze csorbát szenvedne az elnök jogköre, hiszen magyarázkodásra kényszerítenék, elvéve azt a jogot, hogy egyszerűen így döntött és kész. Nem egy focibíróról van elvégre szó, akinek a szavahihetősége számon kérhető a VAR-szobában, hanem egy köztársasági elnökről, akinek nem az a legfontosabb ismérve, hogy jár neki kéró, kocsi meg kék villogó, hanem hogy saját jogkörében elkaszálhat törvényeket és kegyelmet adhat. Igen, bárkinek. Az, hogy jó érzésű, az alkotmány felett őrködő elnök kinek ad kegyelmet és kinek nem, most tényleg nem számít. Adhat. Mert ő az elnök, nem pedig a Jancsibohóc.

Dúró Dóra egy második javaslatot is benyújtott, ami hogy, hogy nem, épp arról szól, amiről Orbán is beszélt: a köztársasági elnök jogkörének közvetlen csorbításáról.

Dúró Dóra szerint rendben van, ha az alaptörvényben korlátozzák egy közjogi méltóság hatáskörét, és a jelek szerint Orbán Viktor ezzel tökéletesen egyet is ért. Ez a másik probléma.

Hát most azt hozta ki a matek, hogy erről nem dönthetsz, Kati, bocs. Jövő héten meg majd más jogkörödet vesszük el, semmi gond, amúgy fasza a fülbevalód. Kevés, ha meg kell magyaráznod, mit miért csinálsz, inkább ne is szólj bele.

Csendben marad, integet

A köztársasági elnök mint intézmény eddig sem volt túl erős – sosem volt az, de Göncz Árpád, Mádl Ferenc vagy Sólyom László személye tartással és tartalommal töltötte meg ezt a tisztséget. Novák Katalin színre lépésével világossá vált, hogy a legfőbb ügyész vagy a Kúria elnöke mellett a köztársasági elnök is egy gyenge kezű, pártvezérelt báb lesz. A „Ne írd alá, János!” szlogenek talán még őszinte reménykedéssel bírtak, a „Ne írd alá, Katalin!” viszont már a tinta és a kartonpapír költségét se érte meg.

Nem tudom, miért adott kegyelmet Novák akárkinek is az elmúlt években, de nem is fontos. Az sokkal fontosabb, hogy tényként kezeljük: megrendelésre, utasításra mentette fel a bicskei pedofiltakargatót. Tényként kezeljük, hogy a köztársasági elnök egy integető macska a kirakatban, ez pedig a köztársasági elnök mint intézmény megsemmisülése. Ezt csak beteljesíti, hogy Orbán Viktor a Facebookon jelenti be, hogy eme közjogi méltóság jogköreit saját döntésből – merthogy neki is van gyereke meg unokája – egyszerűen korlátozza.

Egyszerűen nem lehet eléggé hangsúlyozni, mekkora szembe köpése ez mindennek, amit a demokráciáról gondolunk. Innen már nem nagyon lehet tovább zülleszteni a Sándor-palotát.


(Címlapképünkön: Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten a Kálvin téri református templomban 2022. október 1-jén. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.