Nem ismer határokat az orbáni fociimádat: stadiont avatnak a vajdasági Topolyán

Sport

A 10 millió eurós kormánytámogatással épült létesítményt az állami tízmilliárdokkal kitömött Ferencváros vendégjátékával nyitják meg.

Az alig 15 ezer lakosú Topolyán ma adják át a közel 4 milliárd forintért elkészült, 4200 fő befogadására alkalmas stadiont. A többségében magyarok lakta város sportlétesítménye Szerbia legmodernebb stadionja lesz.

A nyitómeccset a Topolyai SC (TSC) a Kubatov Gábor fideszes pártigazgató irányította Fradival játssza 16 órakor. A mérkőzésre már napokkal korábban elkeltek a jegyek. A vajdasági klub ebből az alkalomból közlemény adott ki, amelyben azt írták, háromszor ekkora stadiont is meg tudnának tölteni, akkora az érdeklődés. Kitértek arra is, hogy a megnyitót, illetve az FTC elleni meccset öt televíziós társaság közvetíti élőben: Arena Sport, Pannon RTV, M4, RTV és a B92.

„Topolyán, a fedett medence mellett 4.200 fő befogadására alkalmas stadion épül, amelynek keretében várhatóan egy szállodát is felhúznak. A befektető a topolyai sportklub, a kivitelezést a magyar kormány pénzeli. Mindezek fontos befektetések közösségünk számára” – jelentette ki Szatmári András, Topolya polgármestere a Dnevniknek nyilatkozva. Minderről a Szabad Magyar Szó számolt be még tavaly novemberben. A stadion a TSC fociakadémiájának közelében épül, amelybe a magyar kormány mintegy 9,5 millió eurót fektetett. A polgármester szerint ez a befektetés nemcsak a sport miatt nagy jelentőségű, hanem a gazdaságra és a közösségre gyakorolt pozitív hatása miatt is. (A támogatás összege végül 10 millió euró fölé kúszott, ami súrolja a 4 milliárd forintot.)

 
Az épülő topolyai stadion
Forrás: TSC  

Az elsődleges tervek arról szóltak, hogy 2020 októberében a TSC már az új stadionban játssza a hazai mérkőzéseit, de a koronavírus-járvány átrendezte a terveket. Korábban Zsemberi János, a TSC elnöke az ArenaSportnak azt nyilatkozta, jól halad az építkezés. Mint mondta, a tervek szerint júliusban lenne az átadás, de egy kis csúszással még számolni kell.

Egy ultrahangos megoldással a digitálisan szabályozott locsolórendszer – az árnyékolástól függően – úgy adagolja majd a vizet, hogy a nedvesség eloszlása mindig egyforma legyen az egész pálya területén. Emellett a fűtött pálya télen, a leghidegebb napokon is használható lesz. A felsoroltakból egyértelműen kiderül, hogy Szerbia legmodernebb stadionjáról van szó, amely a tervek szerint néhány hónapon belül elkészül, számolt be még az idén májusban az nso.hu

 
Forrás: TSC

A TSC csapata a tizenhat csapatos szerb Szuperligában szerepel, a legutóbbi idényben a mezőny első felében végzett. Ezzel a nemzetközi kupaszereplés jogát is kivívta, de az UEFA Európa Liga selejtezőjének második körében kiesett. Jelenleg a második helyen állnak. A szerb bajnokság jellemzője, hogy kiemelkedő labdarúgóik már hosszú évtizedek óta Európa legjobb ligáiban játszanak, ezért déli szomszédunk labdarúgásának első ligája nem számít kifejezetten erősnek. 

Az FTC vendégjátékát a magyar válogatott világbajnoki selejtezős szereplése nem akadályozza, ugyanis az együttesben csak elvétve találni hazai játékost: a 26 fős keretben mindössze 7-en vannak. A Ferencváros pénzügyeivel részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Azt pedig, hogy az Orbán-kormány milyen mértékben támogatja a határon túli fociakadémiákat, illetve mely magyarok lakta városokban építettek, építenek stadionokat, korábban az Átlátszó foglalta össze.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk