Idősgondozás otthon – Hogyan csináljuk?

  • Fizetett tartalom
  • 2023. május 19.

Támogatott tartalom

Az idős hozzátartozók gondozása fontos és összetett feladat, amely sok kihívást jelenthet egy család életében. Az idősebb emberek általában nagyobb figyelmet és ápolást igényelnek, ezért családtagjaiknak fel kell készülniük az ápolási feladatokra. Ebben a cikkben bemutatunk néhány fontos dolgot, amit érdemes tudni az idős hozzátartozók otthoni ápolásáról.

Az otthoni ápolás előnyei

Mindenkinek előnye származhat abból, ha az otthoni ápolás mellett döntünk. Az első és legfontosabb, hogy az idős embernek nem kell eltávolodnia a komfortot adó otthonától, ahol biztonságban érzi magát. Az otthoni ápolás lehetőséget ad arra, hogy az idős emberek tovább élhessenek jól megszokott környezetükben és megőrizhessék a közvetlen kapcsolatot családtagjaikkal.

Mikre kell felkészülni, ha otthon gondozzuk idős szeretteinket?

Az otthoni ápolás nem kevés előkészítést igényel. Elsőként érdemes vetni egy pillantást az otthoni környezet biztonságosságára. Az idős hozzátartozó lakóterét úgy kell kialakítani, hogy minden igényét kielégítse, miközben minden könnyen hozzáférhető a számára. Fontos, hogy az ágy, az éjjeliszekrény, a fürdőszoba és a WC is jól megközelíthető legyen.

Ha az otthoni ápolás mellett döntünk, gondoskodnunk kell az idős hozzátartozók egészségügyi ellátásáról is. Ha a hozzátartozónk rendszeresen szed gyógyszereket, érdemes szakorvossal konzultálni. Így könnyebben megismerhetjük beteg rokonunk állapotát és tájékozódhatunk a szükséges gyógyszerekről és azok adagolásáról.

Mi a betegalátét és a felnőtt pelenka?

Egy idős ember gondozása során előfordulhat, hogy az ápolásra szoruló hozzátartozónk inkontinenciával küzd, amely sok kellemetlenséget okozhat. Az olyan eszközök, mint a betegalátét és a felnőtt pelenka az inkontinencia kezelésére szolgálnak, segítségükkel könnyebben kezelhetőek a tünetek. Ennek köszönhetően az inkontinenciában szenvedő és környezete is szárazon és tisztán tartható.

Hogyan tehetjük boldoggá az idős hozzátartozók mindennapjait?

Idős hozzátartozóink boldog és kiegyensúlyozott életéhez fontos az érzelmi és szociális támogatás is. Az otthoni ápolás során gyakran előfordulhat, hogy az idős ember egyedül marad otthon, mivel a családtagok dolgoznak vagy más elfoglaltságaik vannak. Fontos, hogy ilyenkor is biztosítsunk számukra társaságot és elfoglaltságot!

Idősgondozás otthon – Hogyan csináljuk?

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.