Ételt mentünk

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapító-vezetője

  • Fizetett tartalom
  • 2023. május 18.

Támogatott tartalom

A Budapest Bike Maffia (BBM) segítő szervezet 2011 karácsonyán indult: három bringás nekivágott a fővárosnak egy előzetes Facebook-akcióban gyűjtött tárgyi és ételadományokkal, hogy együtt ünnepeljenek hajléktalanokkal, és megajándékozzák őket. A csoport létszáma hamar kibővült, és rendszeressé váltak az akcióik.

Azóta is töretlen a BBM karrierje?

Töretlen, de az összes tanulópénzt meg kellett közben fizetnünk, ami egy nulláról induló, apró szervezet életében előfordul. De hát hibázni szabad, sőt mindig kell ahhoz, hogy tapasztalatot szerezzünk, és legközelebb már jobban csináljuk. Ez a 11 és fél éves tanulási és növekedési folyamat működőképesnek bizonyult. Viszont célunk mindeközben ezt a növekedést kordában tartani, mert úgy gondolom, hogy egy szint felett már a hatékonyságunk rovására megy.

Mi a csapatotok titka?

Talán a gyors reagálás a krízishelyzetekre, a kreativitás és a jó kommunikáció. A BBM csapatát fantasztikus emberek alkotják, és mindig találunk olyan lehetőséget, ahol rászoruló csoportoknak tudunk segíteni, miközben egyfajta társadalmi edukációt is folytatunk. Sok visszajelzés érkezik, hogy reményt adunk, nemcsak azoknak, akiken segítünk, hanem azoknak is, akik segítenének másokon.

 
Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapító-vezetője
Fotó: Gordon Eszter

Mik a számokban mérhető eredmények, illetve melyek az ily módon megbecsülhetetlenek?

Amellett, hogy százezres nagyságban mérhető az ételadomány, amit biztosítani tudunk évente a szociális ellátásba, rengeteg embert érünk el és tesszük vonzóbbá azt, hogy segítsenek a rászoruló embereken. De például közösségi finanszírozásból rászoruló nőknek két hónap alatt felhúztunk egy nőgyógyászati rendelőt, amelyet immár a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei, a BMSZKI működtet. Emellett civil szervezetként csak a múlt évben 22,5 millió forintnyi támogatást adtunk oda más segítő szervezeteknek a hatékonyság növelése érdekében, ami nem csupán Magyarországon, de európai szinten is egyedülálló. Az ukrán menekülteknek nemcsak több tízmilliós támogatást tudtunk biztosítani, hanem élményeket is, például a Torkos csütörtök akciónk keretében. És ez csak a jéghegy csúcsa.

Milyen projektjeitek vannak jelenleg?

A +1 Szendvics folyamatos sikersztori, ahol iskolásokat vonunk be az adományozásba, de kiemelendő a BBM Kertek is, amelynek keretében hajléktalan emberek termelhetnek zöldséget maguknak és másoknak. Ételt mentünk és mellette segítjük az utcára szorult vagy melegedőkben meghúzódó hajléktalan embereket a Vitamin Kommandó keretében, továbbá Charity Fest néven minden évben fesztiválnapot szervezünk, hogy összetartóbbá tegyük a segítő civil szervezeteket, és megismertessük ezeket a társadalommal.

Milyen akciókra, programokra készültök a közeljövőben?

A Nekünk a Balaton akciónkra idén is készülünk. Családokat, ukrán menekülteket viszünk a Balatonra, illetve családok átmeneti otthonába, hajléktalanszállókra is elvisszük a balatoni élményt lángossal, fagyival, bulival és kertmozival. Az idén indult a FARM projektünk, ahol állami gondozott fiataloknak igyekszünk tudást és lehetőséget adni fűszernövény- és zöldségtermesztéssel kapcsolatban a jövőjük érdekében. A fentiek mellett a korábbi projekteket is gurítjuk folyamatosan.

Milyen módon lehet beszállni közétek, illetve hogyan lehet támogatni benneteket?

Az 1 százalékos felajánlások nagyban befolyásolják a lehetőségeinket, de mellette az önkéntes munka, a tárgyi adományok is nagy segítséget jelentenek. A havi kisebb-nagyobb pénzbeli támogatás is óriási segítség, és tervezhető, fenntartható működést tud biztosítani. Ha valaki cégként vagy munkahelyi közösségként szeretne segíteni, akkor lehetőség van csapatépítő programokra is a Bike Maffiával.

Mikor vagy elégedett? Mit tartasz, tartanál igazi sikernek a BBM és a saját életedben?

Már csak „hivatalból” sem tudok elégedett lenni, és azt hiszem, sosem leszek az. Annyi lehetőség adódik a segítségnyújtásra és olyan világot élünk, hogy mindig meg kell ragadni az alkalmat, nem lehet hátradőlni, építeni kell a humanizmus eszméjét. Rengeteg dolgunk van, mert a nem is távoli jövőnk nagy változásokat hoz majd, és az összekapaszkodás, az összedolgozás képessége kulcsfontosságú lesz. Ha valamivel mégis elégedett vagyok, az a BBM csapat. Kicsit több mint 11 év alatt egy elkötelezett, tettre kész, profi és összetartó team jött létre, amelynek a társadalmi haszna megkérdőjelezhetetlen. Ez az egyértelmű értékteremtés az, ami erőt ad egy-egy elkövetkező időszakhoz.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk