2001. szeptember 11. óta ez az első terrortámadás New Yorkban

  • narancs.hu
  • 2017. november 1.

Terror

Nyolc ember meghalt és tizenegy megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli.

A Manhattan délnyugati részében történt támadást követően a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból majd azt kiabálta, hogy Allah akbar. A 29 éves férfit a rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették. A támadót kórházba szállították és megműtötték.

Andrew Cuomo, New York kormányzója sajtóértekezletén elmondta, a feltételezett elkövető láthatóan egyedül cselekedett. "Nincs bizonyíték arra, hogy egy szélesebb körű összeesküvés vagy terv lett volna. Ezek egy magányos elkövetőnek a tettei, aki fájdalmat, sérüléseket, talán halálosat akart okozni".

false

 

Fotó: MTI/AP

 

Az amerikai sajtó értesülése szerint annyit máris is tudni az elkövetőről, hogy Üzbegisztánból származik és 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba. Lakhelye a floridai Tampában van. Neve: Sayfullo Saipov. A CNN hírtévé értesülése szerint a támadó azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett.

Bill de Blasio New York-i polgármester "gyáva terrorcselekménynek" minősítette a történteket.
James O' Neill New York-i rendőrfőnök arról számolt be, hogy az elkövető kedd délután 15 óra öt perckor hajtott be a Manhattan délnyugati részén lévő kerékpárútra, festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával felfegyverezve. Bicikliseket és gyalogosokat gázolt el, majd teherautója egy iskolabusznak ütközött, amelyben két gyerek és két felnőtt megsérült.

A rendőrfőnök azt mondta, hogy az elkövető egy bérelt teherautót vezetett. A rendőrség azt egyelőre nem közölte, hogy hol vette bérbe. A támadást követően biciklironcsok terítették be a kerékpárutat. Hat ember a helyszínen életét vesztette, ketten a kórházba szállítást követően haltak meg - tette hozzá O' Neill.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk