3 millió dolláros díjat kapott Karikó Katalin és kollégája

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 9.

Tudomány

Munkájuk eredménye nem csak a koronavírus, hanem az autoimmun betegségek, daganatok elleni harcban is segít.

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta a 3 millió dollárral járó Breakthrough-díjat az élettudományok kategóriájában, az új típusú koronavírus elleni innovatív vakcinák kifejlesztését lehetővé tevő felfedezésért – jelentette be csütörtökön az elismerést odaítélő szervezet.

A Breakthrough Prize-t üzletemberek alapították 2012-ben, köztük Mark Zuckerberg és Sergey Brin, Jack Ma, Jurij Milner. Az elismerést minden évben az élettudományok, a matematika és a fizika területén végzett jelentős kutatói munkáért ítéli oda a díj alapítványának bizottsága.

A magyar kutató biológus, biokémikus és munkatársa több évtizedes munkáján alapulnak az új típusú koronavírus ellen hatásosnak bizonyult Pfizer/BioNtech- és Moderna-vakcinák. Bár sokan nem hittek a kutatás eredményében, Karikó Katalin és Drew Weissman bízott az mRNS-terápiák lehetőségében –együtt oltatták be magukat –, és olyan technológiát hoztak létre, amely nemcsak a koronavírus ellen jelenleg folyó harcban létfontosságú, hanem számos kór – a HIV-en kívül autoimmun és genetikai betegségek, daganatok – ellen hatékony jövendőbeli vakcinák vagy kezelések ígéretét is hordozza. 

A díjazottakat méltató köszöntőben az is olvasható, hogy a vírus szinte azonnali azonosítása és leírása, a vakcinák gyors kifejlesztése, valamint az új vírusváltozatok folyamatos figyelemmel kísérése lehetetlen volna a szintén díjazott Shankar Balasubramanian, David Klenerman és Pascal Mayer által kifejlesztett új generációs genetikai szekvenálási technológiák nélkül.

 A három élettudományi és az egy-egy fizikai és matematikai díjjal egyenként 3 millió dollár (891 millió forint) pénzjutalom jár.

A Telex emlékeztet arra, hogy a két tudós az utóbbi hónapokban több elismerést is kapott, Karikó Katalin például egy svájci gyógyszerészeti díjat,  és esélyes a Nobel-díjra is. Ha azt megkapja, a pénzjutalmat oktatásra és a tudományra költené.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk