A kevés alkohol is megárt

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 24., 15:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Már a mérsékelt alkoholfogyasztás is komoly egészségügyi következményekkel járhat.

Egy új tanulmány szerint, amely 195 országban vizsgálta 1990 és 2016 között az alkoholfogyasztás és az egészség összefüggéseit, nincsen olyan alkoholmennyiség, amit biztonsággal lehetne fogyasztani. A kutatók 15–95 évesek adatait elemezték, és összehasonlították az egyáltalán nem ivók egészségét azokéval, akik naponta egy alkoholos italt fogyasztottak. Az eredmények alapján a tanulmány készítői (amely a Lancet brit orvosi hetilapban jelent meg) arra jutottak, hogy százezer absztinens közül 914-nél alakul ki alkohollal kapcsolatos betegség, többek között rák. Akik napi egy alkoholos italt fogyasztottak, azok közül ennél néggyel többen betegedtek meg, ami 0,5 százalékos emelkedést jelent, akik napi kettőt, azok közül 63-an, ez 7 százalékos növekedés. A napi öt alkoholos italt ivók között 37 százalékkal, vagyis 338-cal többen lettek betegek.

„Korábbi tanulmányok megállapították az alkohol védő hatását egyes betegségekkel szemben, azonban az alkohollal összefüggő egészségi kockázatok már a legkisebb mennyiséggel is emelkednek. Ugyan a napi egy itallal kapcsolatos kockázat kicsi, azonban meredeken emelkedik az egyre nagyobb mennyiségekkel” – mondta Max Griswold, a kutatás vezetője,  Washingtoni Egyetem egészségügyi mérésekkel és értékeléssel foglalkozó intézetének (IHME) munkatársa.

David Spiegelhalter, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint, ugyan nincs „biztonsággal fogyasztható” alkoholmennyiség, ez mégsem ok arra, hogy az egészségügyi kormányzat az absztinenciát javasolja. Ehelyett azt ajánlják, se a férfiak, se a nők ne igyanak többet heti 14 egységnyi alkoholnál. Egy egységnek számít tíz gramm alkohol, ami egy kis pohár borban, egy doboz sörben vagy egy kis adag röviditalban van.

(MTI)

A magyarországi alkoholizmusról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.

Mint szegény Jóska bátyád – Alkoholizmus Magyarországon – I.

Becslések szerint az alkoholisták száma Magyarországon nyolcszázezer és egymillió között lehet, de ha hozzátesszük, hogy ezt a családtagok is megszenvedik, ennél is jóval több áldozatról beszélhetünk – milliókról. De ki a szociális ivó, és ki az alkoholista? Mennyit számít a genetika, és mik a legnagyobb ellentmondások?

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. aug. 24., 15:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 2
  rworse
  2018. augusztus 24., péntek 20:47
  Mint általában mindenben, a tudományban is az amerikaiaknak van eminens affinitásuk a spanyolviasz felfedezéséhez.
 2. 1
  tiszapolgári
  2018. augusztus 24., péntek 16:14
  „ne igyanak többet heti 14 egységnyi alkoholnál”

  Jó, de mikor igyák, a pálinka előtt vagy után?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kultúra

még több Kultúra...

Narancs

Vélemény

még több Vélemény...