Kamupártok 9. – A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt

Választás 2014

Mozgalomból párt, program helyett – na, mennyi? – tizenkét pont. A haza nem eladó, védelméhez csak a történelmi alkotmány és a devizahitelek eltörlése kell, és a népi kultúra feltámasztása. Sorozatunk utolsó része.

„Mozgalmunk létrejöttének számos okát sorolhatnánk az elmúlt évtizedek alatt hazánkban történt, a közösséget súlyosan érintő visszaélések, korrupciós ügyek, hozzá nem értő vezetés, szándékos és öncélú károkozás stb. közül” – áll a párt információs honlapján, ahol nem kell sokat keresgélnünk ahhoz, hogy rábukkanjunk, mi a legfőbb célja a tavaly májusban létrejött mozgalomnak, mely azóta egyébként párt lett: „Hazánk, Magyarország fennmaradásának elérése. Egy élhetőbb ország létrehozása.” No, de mi is a legfőbb oka annak, hogy hazánkban az élet ma kevésbé vidám, mint a régi szép időkben? A válasz erre is rendkívül egyszerű: a devizahitel. „Kásler Árpád (a mozgalom atyja – F. Zs.) úgy öt éve indult el a devizaügyek kapcsán, aztán mozgalommá, majd később párttá alakultunk – mondta el a magyarnarancs.hu-nak Uzsokiné Lakó Éva, a párt budapesti és Pest megyei kapcsolattartója. – Azért döntöttünk így, mert a jelenlegi pártok nem képviselik sem a devizahitelesek, sem általában a polgárok érdekeit. A rendőrség büntet és nem véd, közbiztonság nincs. A tisztességes ember kilép az utcára és megbüntetik. Mi nem csalni akarunk, hanem ez ellen fellépni. Persze, akik a rendszert építették, mást szeretnének.”

Ez a hivatalos logo

Ez a hivatalos logo

 

Uzsokiné azt is elmondta, civilként hiába tiltakoztak, demonstráltak, szólaltak fel különböző fórumokon, nem hallgatták meg őket, sokszor pedig elutasító választ kaptak. És akkor jött a devizahitel, ami „az egyik legnagyobb csalás, ami a magyar emberekkel megtörtént”. Kásler Árpád – aki akkorra már rég megalakította a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetét (BAÉSZ) és többek között magáénak tudhatta a Rendszerváltó Mozgalom Párt (RVMP) elnöki posztját is – nagygyűlést tartott Gyulán, és már meg is született a mozgalom. Aztán gyorsan programjuk részévé és követendő irányelvvé tették a Magyarok VIII. Világkongresszusán elfogadott, „A magyar nemzet új meghatározása, avagy a nemzet új magyar meghatározása” című tanulmányát, és felesküdtek a devizahitelesek megmentésére.

Az idei választásra legfőbb követeléseiket természetesen tizenkét pontban szedték össze, köztük az első: „A Haza Nem Eladó!” – így, csupa nagybötűvel. Van azért még szó a kétkamarás parlamentről, a politikai felelősségvállalásról, az oktatásról vagy a történelmi alkotmány jogfolytonosságának helyreállításáról is – ez utóbbi azért fontos, mert „ez az egyetlen, ami megvédi a magyar embert” – tudtuk meg Uzsokinétól. „A tizenkét pont a mérvadó, de van egyébként egy konkrét, kidolgozott programunk is, amin folyamatosan dolgozunk, addig azonban, amíg nincs kész teljes terjedelmében, nem akarjuk nyilvánosságra hozni” – tette hozzá a párt fővárosi kapcsolattartója.

Egyébként nincs is rá nagy szükség, hiszen akár azt kérdeztük, mivel kívánják meggyőzni választóikat, akár azt, hogyan akarják hazacsalogatni a külföldre vándorló fiatalokat, a válasz minden esetben ugyanaz volt: természetesen a deviza- és egyéb hitelek eltörlésével és adóamnesztiával. „Ha kormányra kerülnénk, minden hitelt eltörölnénk, adó- és bankamnesztiát hirdetnénk, kisegítenénk a kis- és középvállalkozókat, akiket a legjobban megnyomorgattak – foglalta össze Uzsokiné, majd hozzátette. – A fiatalok is azért mennek el külföldre, mert az itthoni fizetésükből nem tudták fizetni hitelüket. Ha ez nem lesz probléma, örömmel hazajönnek, hiszen itt van a családjuk, gyökereik és a honvágy úgyis hazahúzza őket.” Örül a szívünk, hogy a fiatalok kivándorlásának oka ennyire egyszerű, hazajövetelük megoldása pedig ily egyszerű.

Kásler Árpád megmondja

Kásler Árpád megmondja

Fotó: MTI

Azért ne gondoljuk, hogy csak a devizahitel a fontos: itt van rögtön például a nemzeti-népi kultúra újjáélesztése, melyre szintén nincs még kidolgozott program, de hát ez is egy olyan dolog, melyet együtt kell összeraknia fiatalnak és idősnek egyaránt. „Ráadásul a történelmünkben is sok hazugság van, ezért egy új és egészséges történelmet kell alkotnunk, szintén együtt” – mondta el Uzsokiné. Talán a Kásler Árpád hivatalos honlapján fellelhető, a párton belüli egységes ruházat kialakítására tett törekvések e közös kultúra első állomása. Mindenesetre a mozgalom címerével ellátott piros pólók és polármellények viselete minden tagra – nem csak a vezetőségre! – kötelező jellegű.

„Ismeri az ország valódi anyagi helyzetét? Nem, ezt ma csak a jelenlegi kormányzat bennfentesei ismerik, de mégsem igazodnak hozzá. Tehát, legyen racionális és józan, válassza azt, aki nem ígér, hanem cselekszik, nemcsak majd, hanem már most” – szólnak a néphez, és közben akár még a kampányt is felfüggesztik egy napra, hogy testületileg – úgy háromszázan az aktivisták és képviselőjelöltek közül – kivonuljanak Szarvasra, és mentelmi jogukkal élve megakadályozzák egy család kilakoltatását. Vagy esetleg felkérnek olyan fiatal rappereket, akik szájából az „én látom a sorsom, hogy nem lesz itt változás, amit fent csinálnak, az a hazaárulás, történelmünk gyalázzák ezek a senkik, április hatodikán ellenük fogunk menni” sorok folynak ki, miközben A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt piros egyenruhájában feszítenek.

Ezek után nincs is miért csodálkozni, hogy szimpatizánsaik tábora napról napra csak nő. „Nagyon sokan csatlakoztak hozzánk, főként középkorúak, többségében a 30–50 éves korosztályból, de az utolsó hetekben a fiatalok is elkezdtek özönleni” – mesélte Uzsokiné, aki szerint nagyon jó tapasztalatok érték a párt tagjait és aktivistáit a kampányidőszakban, hiszen ők azok, akik mindig mindenütt ott vannak, az utcán, az emberek között. „Az emberek nagyon boldogok, hogy vagyunk, és imádkoznak értünk.”

Ilyen hátszéllel nem is csoda, ha bizakodva tekintenek a jövőbe. „Mi a kétharmados többségre gyúrunk – jelentett ki magabiztosan Uzsokiné. – Ha tiszta lesz a választás, akkor biztosan bejutunk a parlamentbe, ha viszont csalnak, akkor bármi lehet. Mi azért bízunk abban, hogy sok tisztességes magyar ember van, aki nem szeretne mást, csak megmenekülni az elmúlt 24 évtől.”

Sorozatunk korábbi részei: 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7. és 8.

Figyelmébe ajánljuk