Az RTL Klub megrendezte a nagy miniszterelnök-jelölti vitát, amire egyedül Orbán nem ment el

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. ápr. 06., 00:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Régen volt ilyen Magyarországon.

Különös élményben lehetett része az RTL Klub nézőinek csütörtök éjszaka, ugyanis a Magyarul Balóval különkiadásában a miniszterelnök-jelöltek vitatkoztak egymással. Ez máshol valószínűleg a legkevésbé sem lenne meglepő esemény, de itthon valódi miniszterelnök-jelölti vita 12 éve nem volt, a köztévének nevezett propagandacsatorna meg sem próbálkozik ilyesmi szervezésével, ezért is volt váratlan, amikor a legnagyobb kereskedelmi csatorna nemrég bejelentette, hogy idén szerveznek vitát. A vitán Szél Bernadett (LMP), Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd) és Vona Gábor (Jobbik) vett részt, a kisebb pártok miniszterelnök-jelöltjeivel szerda este beszélgetett Baló György műsorvezető.

false

 

Fotó: Gera Márton

A kormánypártok politikusai csak nagyon kevés vitát vállaltak az RTL-en az elmúlt években, a miniszterelnök nem meglepő módon a mostanira sem jött el. Pedig megkeresték, csak a tizenkét éve minden vitahelyzetet kerülő Orbán Viktor nem élt a lehetőséggel.

Amiben egyetértenek: magas részvétel kell

A vita jelentős része egyébként kifejezetten kiszámítható mederben zajlott, mindenki egyenlő időt kapott, így kezdetben mindhárom miniszterelnök-jelölt különösebb megszakítás nélkül mondhatta fel, amit szeretett volna. Rögtön kiderült például, hogy Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor is nagyon örül a vitának, és mindannyian magas részvételben bíznak, mert csak így lehet legyőzni a Fideszt. Kicsit kínos volt, ahogy a jelöltek az első percekben minden pillanatban a kamerába néztek, valahogy úgy, ahogy Orbán tette a mára legendássá vált 2006-os, Gyurcsány Ferenccel folytatott tévévitában, amelyből egyértelmű vesztesként jött ki.

false

 

Fotó: Gera Márton

De nézzük, milyen konkrétumok derültek ki a nagyjából egyórás műsor alatt:

 • Az LMP azonnali béremeléssel kezdene, boldog iskolákat hozna létre, és normális egészségügyi rendszert teremtene.
 • A Jobbik szerint az elmúlt öt év a garancia arra, hogy nem „jön vissza” a zsidózás és a cigányozás, és a pártelnök most elnézést kért azoktól, akiket megbántottak. Vona szerint nincs okuk félni az embereknek a párttól, bár erre a mondatra Karácsony azzal reagált, hogy a Jobbikra való szavazás kicsit olyan, mintha az ember sorsjegyet venne.
 • Paks 2-t az LMP és az MSZP–Párbeszéd-szövetség leállítaná, Vona viszont csak annyit mondott, hogy felülvizsgálnák a megállapodást.
 • Karácsony Gergely szerint a legfontosabb, hogy április 8. után valódi kormányzás kezdődjön, és békét teremtsenek ebben az országban.

 

Menjünk el szavazni, más szinte nem is számít

Amikor a koordinációra és a taktikai szavazásra terelődött a szó, a miniszterelnök-jelöltek azt mondták, lesznek átszavazások, de azt egyikük sem mondta ki egyértelműen, hogy mindenki a legesélyesebb jelöltre szavazzon egyéniben. „Ha van egy olyan választókerület, ahol a Jobbik elviszi a Fidesz elől a mandátumot, én nem fogok a kardomba dőlni” – mondta Karácsony Gergely. Szél Bernadett pedig azt mondta, a következő napokban, órákban is lehet számítani visszalépésekre. Ebből a diskurzusból egyedül Vona maradt ki, aki továbbra is arra biztatott, hogy mindenki menjen el szavazni vasárnap, mert magas részvétel kell a kormányváltáshoz. Amikor Baló György feltette a kérdést, hogy mit fog érezni, ha vasárnap jönnek az egyéni választókerületek eredményei, és kiderül, hogy ha koordináltak volna, nyerhetett volna az ellenzék, Vona kitérő választ adott, és azzal érvelt, hogy szerinte a koordináció inkább vinné a szavazókat a párttól, és nem hozná.

false

 

Fotó: Gera Márton

Ha nyer a Fidesz

A vita második felére már sokkal gyakrabban kérdező Baló a jelölteknek szegezte a kérdést, hogy mi lesz, ha a Fidesz győz vasárnap este. Vona erre azt mondta, lemond a posztjáról, Szél Bernadett a kongresszusra bízná a döntést, Karácsony Gergelynek viszont nincs B terve, ő arra számít, hogy győz az ellenzék. De ha nem nyernek, zuglói polgármesterként folytatja a munkát. Arra azonban mindannyian nemmel válaszoltak, hogy koalícióra lépnének-e a Fidesszel. „Biztos nem, 1000 százalék, hogy nem” – hangzott el a stúdióban, ahol Karácsony és Vona azt is elmondta, nem támogatná a másik miniszterelnöki kinevezését.

false

 

Fotó: Gera Márton

Ennél érdekesebb volt, amikor Vona kerek perec kimondta, hogy az LMP-n és a Momentumon kívül más pártokkal nem lépne koalícióra (ebben sok újdonság még nem volt), még akkor sem, ha a kormányzás múlna ezen. De ez szerinte nem jelenti azt, hogy a parlamentben ne tudnának együttműködni az orbáni törvények lebontásában. Szél Bernadett erre láthatólag megint egyfajta köztes álláspontot igyekezett elfoglalni, és azt ígérte, hogy ha senkinek nem lesz többsége, ők igyekeznek olyan tárgyalásokat elindítani, amelyek biztosítják, hogy az ország minél hamarabb kormányozható legyen.

Mire számítanak?

Volt béljóslás is a miniszterelnök-jelölti vita során: Vona arra számít, vasárnap este kiderül, hogy a Jobbik egyedül is tud kormányt alakítani, Karácsony Gergely pedig arra, hogy a baloldal pártjaival együtt tudnak majd kormányozni, és a Jobbikkal együtt a kétharmad is meglesz, így elkezdhetik lebontani a NER-t.

A vitát itt lehet visszanézni:

Magyarul Balóval – Miniszterelnök-jelölti vita / 2018-04-05

A vita résztvevői: Szél Bernadett az LMP, Vona Gábor a Jobbik és Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjei. A műsor szerkesztői meghívták a Fidesz–KDNP miniszterelnök-jelöltjét, Orbán Viktort is, de a pártszövetség nem kívánt élni a lehetőséggel. A Magyarul Balóval korábbi adásai elérhetők a megújult RTL Most-on: https://www.rtlmost.hu/magyarul-baloval-p_7736 https://www.rtl.hu/info

szerző
Gera Márton
publikálva
2018. ápr. 06., 00:12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  tiszapolgári
  2018. április 06., péntek 20:25
  Nem tudom, Bödőcs Tibor milyen viszonyban van az RTL Klubbal, esetleg beugorhatott volna helyettesíteni.
 2. 9
  rworse
  2018. április 06., péntek 18:21
  yoyo, 8

  Biztos, hogy jól menedzselte volna. Baló bőven, sokszorosan van annyira felkészült és intelligens, hogy szakmailag lubickolt volna abban a helyzetben, ha Orbán is ott lett volna.
 3. 8
  yoyo
  2018. április 06., péntek 14:44
  Persze az lett volna az igazi nagy feladvány a számára, ha a 3 megjelent mellett ott lett volna orbán is.
  Nyilván mindannyian nagyon megnéztük volna, és Baéó valószínűleg azt is jól menedzselte volna.
 4. 7
  yoyo
  2018. április 06., péntek 14:41
  az újságírás magyarországon nagyon "szekértáborizálódott", ezért hiába, hogy vannak egészen korrekt szakemberek, az épp adott felületen valahogy mindig van egy "akusztika".

  A Baló meg annyira magátólértetődően csinálta ezt, mintha ez egy teljesen normális ország közszolgálatias felülete lenne, valamilyen oldaliság nélkül.
 5. 6
  rworse
  2018. április 06., péntek 12:53
  yoyo

  Márminthogy neked "Baló Főújságíró Úr" vagy "Baló Intézmény Úr".
 6. 5
  rworse
  2018. április 06., péntek 12:52
  yoyo

  "ez a Baló nevű újságíró"

  Heh, pimasz kölök, ezért a fogalmazásért most a szakma nevében kapsz tőlem egy taslit.
 7. 4
  yoyo
  2018. április 06., péntek 12:14
  ez a Baló nevű újságíró nagyon ott volt a szeren.
  Ezt a fajta elfogulatlanságra törekvést és szakmai rátermettséget így, együtt alig látni valahol.
  Az is durva, hogy ehhez az rtl stúdiója tűnik majdnem az egyetlen helynek.
  Se az atv-ben, se a hírtévében nincs meg ez a megfelelő "akusztika" (a többi médiáról nem is beszélve).
 8. 3
  tiszapolgári
  2018. április 06., péntek 10:49
  A vitát sokkal jobban meg lehetne szakítani reklámokkal. Például egy perc Vona, és rögtön utána egy folteltávolító-reklám.
 9. 2
  rworse
  2018. április 06., péntek 09:47
  Ezért tart itt az ország, mert a tiszapolgáriknak fontosabb lenne egy miniszterelnökjelölti vita, mint az Éjjel-Nappal Butapest.
 10. 1
  tiszapolgári
  2018. április 06., péntek 07:48
  Az éjjel 11 órás kezdést talán előrébb lehetett volna hozni. Például rögtön a Barátok közt után, hátha a plebsz is ott ragadt volna.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...