Karácsony Gergely: Orbán úgy fenyeget, ahogy a diktátorok szoktak

  • narancs.hu
  • 2018. március 16.

Választás 2018

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje egy ellenzéki győzelem után eltörölné a jelenlegi alaptörvényt.

Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszédében egy újabb határt lépett át azzal, hogy politikai és jogi szankciókkal fenyegette meg a változást akaró embereket – mondta az MSZP–Párbeszéd kormányfőjelöltje mai sajtótájékoztatóján.

Karácsony Gergely azt mondta, a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásból tudható, hogy

a változást akarók vannak többségben,

a Fidesz pedig egy „szervezett kisebbség, amely nemcsak az adófizetők pénzét lopja el, hanem a nemzeti büszkeségünket is ki akarja sajátítani, egy olyan politikát képvisel, amilyet csak diktátorok szoktak”.

„Azt mondta Orbán Viktor, hogy »aki nincs velünk, az ellenünk van«.

Pontosan tudjuk, kik mondták ezeket a mondatokat” – jelentette ki az ellenzéki politikus, aki szerint csak diktátorok fenyegetik az ellenzéket politikai és jogi szankciókkal. „Csak Erdoğan és Putyin mond ilyeneket manapság, pont azok a vezetők, akikkel olyan bájosan szokott csevegni a miniszterelnök” – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely súlyos stratégiai hibának nevezte, hogy szerinte Orbán Viktor Brüsszelbe háborúzni jár, Törökországba, Oroszországba és Kínába pedig baráti látogatásokra. Azt kérte, ne hagyják magukat megfélemlíteni azok, akiknek fontos, hogy igazságos és szabad országban éljenek. Nekik azt ajánlotta, tanuljanak a hódmezővásárhelyi polgároktól, akiket szerinte szintén meg akartak félemlíteni, de ezzel csak azt érték el, hogy még többen mentek el szavazni.

„Egy közös hazát szeretnénk Magyarországból,

ahol fel sem vetődhet, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök saját magát fosztja meg attól a lehetőségtől, hogy mindannyiunk miniszterelnöke legyen” – fogalmazott, hozzátéve: Orbán Viktor csütörtökön „egyértelművé tette, hogy nem is kíván mindannyiunk közös miniszterelnöke lenni. Éppen ezért alkalmatlan arra, hogy vezesse ezt az országot.”

Bemutatta árnyékkormányát Karácsony Gergely: szakembereket kérne fel a minisztériumok élére

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje koalíciós kormányzásra készül. Vasárnap délelőtt mutatta be árnyékkormányának tagjait Karácsony Gergely, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Karácsony már korábban ismertette tanácsadó testületének összeállítását, de most azoknak a nevét jelentette be, akikkel egy győzelem esetén kormányt alakítana.

Karácsony Gergely szerint

április 8. után egy olyan Magyarországot építenének,

ahol a hatalom a népet szolgálja a félelem- és gyűlöletkeltés, valamint a korrupció helyett.

Az ellenzéki választási együttműködésről szóló kérdésre válaszolva beszélt arról is, a Jobbik nem gondolja komolyan a kormányváltást, ha nem ül le velük egy tárgyalóasztalhoz. Karácsony azt mondta, „ezer baja” van a Jobbik politikájával, mégis kész velük tárgyalni, mivel minden párt mögött választók vannak, akiket tisztelnek. „Én a Jobbikot nem szeretem, azt hiszem, ez egy kölcsönös érzés, (...)

az országomat viszont szeretem annyira, hogy ha a választópolgároknak az az akarata, hogy legyen tárgyalás, együttműködés az ellenzéki oldalon, akkor ezt nekünk létre kell hozni”

– mondta, majd megjegyezte, a „magyar választópolgárok nagyon jelentős része gondolja azt, hogy igenis az ördöggel is szövetkezni kell a Fidesszel szemben, én azt gondolom, hogy nekünk ezt meg kell tennünk”.

Újabb kérdésekre megerősítette, akár ellentételezés nélkül is készek lemondani választókerületekről az LMP javára, hogy világossá tegyék, valóban együttműködni akarnak. Arra kérte az LMP-t, hogy az együttműködés kialakításában ne várjanak a Jobbikra, mert ők nem akarnak jönni. Karácsony Gergely válaszaiban szólt arról is, ő számít Orbán Viktor első számú kihívójának a baloldalon, ezért szerinte vagy a jelenlegi kormányfő, vagy ő alakít majd kormányt. Az MSZP–Párbeszéd kormányfőjelöltje ismételten illegitimnek és igazságtalannak nevezte a hatályos alaptörvényt, amelyet a választópolgárok akaratával kíván eltörölni.

 

Figyelmébe ajánljuk