A nagy fideszes laptoposztogatás

Választás 2022

Noha a helyi választási bizottság egy múlt heti szentendrei iskolai laptoposztás után kimondta, hogy a fideszes Vitályos Eszter megsértette az idevágó törvényt, ugyanezt tette most a szintén kormánypárti színekben, a Simonka György helyén induló Erdős Norbert. Aligha véletlenül.

Törvénysértést törvénysértéssel tetézhetett egy újabb fideszes országgyűlési képviselő. Most éppen a súlyos bűncselekmények miatt a vádlottak padján ülő Simonka György helyére beugró Erdős Norbert. Erdős, az agrártárca államtitkára szerdán a dél-békési választókerület második legnagyobb településén, Mezőkovácsházán osztogatta a laptopokat, mintha a diákok tőle kapták volna. Mindezt politikusi Facebook-oldalára ki is tette, és még ugyanezen a napon Orosházán is adott áz laptopokat. Holott tudhatta, hogy egy múlt heti, ugyanilyen osztogatás miatt a szentendrei helyi választási bizottság törvénysértés miatt már elmarasztalta az ottani fideszes jelöltet, Vitályos Esztert. Akkor a kormánypárti politikus a helyi Móricz Zsigmond Gimnáziumban adott át 238 hordozható számítógépet a diákoknak

A szentendrei helyi választási bizottság keddi döntése kimondta, hogy a fideszes képviselőjelölt a Momentum által kifogásolt iskolai megjelenése akkor is kampánytevékenységnek minősül, ha a politikus hivatalosan államtitkári minőségében jelent meg, ugyanis kampányidőszak van. Így a grémium megállapította: „Vitályos megsértette a választási eljárás jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét, és sérülhet az esélyegyenlőség, mivel olyan szereplési előnyhöz jutott a fideszes államtitkár, ami a többi jelöltnek nem állt a rendelkezésére.”

Igaz, túl szigorúan nem szankcionálta mindezt a választási bizottság, mert a határozat csupán megállapította a jogsértés tényét, és eltiltotta Vitályost „a további jogsértéstől”.

 

Fideszes képviselők sora osztogat

Erre rá egy nappal, szerdán, valószínűleg a szentendrei törvénysértés tudatában ugyanezt a jogszabálysértést követhette el Erdős Norbert. A fideszes politikus minderről sok fotóval illusztrálva beszámolt saját Facebook-oldalán, ahol azt írta: „már 2016-ban elkezdődött a digitális oktatás stratégiájának bevezetése. Emlékszem, sokan akkor is – mondhatni menetrendszerűen – csak fanyalogtak, hogy ilyesmire nincs semmi szükség. (…) Ma már nem kérdés – talán a korábbi bírálók számára sem –, hogy a digitális oktatáshoz mindenkinek egyenlő hozzáférést kell biztosítani. Az erre irányuló négy éves program keretében a mai napon 62 db korszerű, minőségi laptopot adtunk át Havancsák Piroska igazgató asszonynak a mezőkovácsházi Hunyadi János Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményében.”

 
Forrás: Erdős Norbert Facebook

Erdős Norbert a Narancs.hu kérdésére úgy válaszolt, semmi kivetnivalót nem talál a történtekben, és valószínűtlennek tartja, hogy megsértette volna mindezzel a választási törvényt.

„A kormány államtitkáraként a kormány programját hajtom végre, az iskolákban úgy adtam át a laptopokat, hogy a tanulók nem voltak ott, a közoktatási államtitkárnak pedig besegítünk”

– mondta lapunknak Erdős. Tette mindezt egészen véletlenül éppen abban a választókerületben, ahol ő a kormánypárt jelöltje és a kampány kellős közepén vagyunk. A helyi ellenzék egyébként Orosházán a megítélése szerint nyilvánvaló törvénysértés miatt a helyi választási bizottsághoz fordult.

De az elmúlt napokban Vitályos Eszterhez és Erdős Norberthez hasonlóan cselekedett Csöbör Katalin miskolci és Becsó Zsolt salgótarjáni fideszes képviselő is. A nógrádi megyeszékhelyen ráadásul Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárral súlyosbítva. (Csöbör Katalinhoz egy adalék: ő az, akiről nemrég megírtuk, közel 700 ezer forintért igényelt egyéb juttatásként fotóeszközöket képviselői munkájához.)

Éppen most vált sürgőssé

A kormány nemrégiben jelentette be, hogy 560 ezer tanulói és 55 ezer tanári laptopot vásárolt összesen 200 milliárd forintért.

Hogy ezek szétosztása mennyire logisztikai-szakmai vagy politikai kérdés, látjuk. Ahogy az is több mint árulkodó, hogy a hordozható gépeket miért március 31-ig, azaz a választást éppen megelőző napokban kell kiosztani. Ami pedig végképp leleplező, hogy a 2016-ban elfogadott Digitális Oktatási Stratégia szerint a tanároknak 2019-ig ki kellett volna osztani a laptopokat, 2018 végére, 2019 elejére pedig minden iskolában széles sávú internetnek és nagy kapacitású wifinek kellene segíteni a tanulást, tanítást. Hol vagyunk ettől?

Az is érdekes, hogy a lassan két éve tartó koronavírus-járvány ideje alatt kétszer rendeltek el digitális oktatást. Ám egyik alkalommal sem volt fontos, hogy a digitális stratégia szerint a hordozható gépeket kiosszák. Sőt a járvány harmadik hullámában a kormányzat egy idő után teljesen elzárkózott a digitális oktatás meghosszabbításától. De most, közvetlenül az április 3-i parlamenti választás előtt, ha nem is a digitális oktatás, de 615 ezer laptop kiosztása sürgőssé vált a Fidesznek. 

(Címlapképünkön: Csöbör Katalin laptoposztáson. Forrás: Csöbör Katalin Facebook)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk