Farkas Flóriánt áprilistól nem védi a mentelmi jog

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Választás 2022

Meg tudja hallgatni a NAV a Híd a munka világába program 1,6 milliárd forintjának sorsáról.

Farkas Flórián biztosan nem lesz tagja a következő Országgyűlésnek, mert a Fidesz–KDNP országos listáján nem szerepel a neve, és egyéni választókerületben sem indítják. Ez azzal jár, hogy nem védi tovább az országgyűlési képviselőket megillető mentelmi jog április harmadika után – állapítja meg a HVG.

Ennek azért van jelentősége, mert a roma politikus nevét egy időben leggyakrabban a Híd a munka világába programmal kapcsolatban emlegették. Az Európai Unió csalás elleni hivatalának gyanúja szerint a program lebonyolítói elsikkasztották a foglalkoztatási támogatások egy részét, 1,6 milliárd forintot.

Öt éve nyomoz a NAV  ebben az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt, eddig öt embert gyanúsítottak meg. A gyanúsítottak között nincs Farkas Flórián, aki a program ötletgazdája, levezénylője volt, és az idő tájt az Országos Roma Önkormányzat elnöke. Ahhoz, hogy meggyanúsítsák, a legfőbb ügyésznek ki kellett volna kérnie a parlamenttől, ez azonban nem történt meg, így a mentelmi jogát sem függesztették föl. A választások után a jelek szerint erre már nem is lesz szükség. 

A Híd a munka világába program szabálytalanságairól 2015 elején szóltak az első hírek. Hadházy Ákos mutatta be, hogy az Országos Roma Önkormányzat többek között drága autókra és egy gellérthegyi villára költötte azt a pénzt, amit csak a romák munkaerőpiaci helyzetének javítására lehetett volna fordítani. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma belső vizsgálatot indított, leállította a projektet, és arra kötelezte a roma önkormányzatot, fizesse vissza az 1,6 milliárdos uniós támogatást. A kormány 1,3 milliárddal „kisegítette” ebben az ügyben az ORÖ-t.

A NAV és az OLAF is nyomozott, utóbbi be is idézte Farkas Flóriánt, ő azonban nem ment el a meghallgatására.

Farkas  1995-től 2003-ig, aztán 2011-től 2014-ig volt elnöke az Országos Roma Önkormányzatnak, 2010-től a romáknak szánt támogatásokat felügyelő miniszteri biztos. 2002 óta a Fidesz országgyűlési képviselője, mindig országos listáról szerzett mandátumot. 

Az isteni beavatkozás jellemző volt politikusi pályájára:

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.