Farkas Flóriánt áprilistól nem védi a mentelmi jog

  • narancs.hu
  • 2022. február 27.

Választás 2022

Meg tudja hallgatni a NAV a Híd a munka világába program 1,6 milliárd forintjának sorsáról.

Farkas Flórián biztosan nem lesz tagja a következő Országgyűlésnek, mert a Fidesz–KDNP országos listáján nem szerepel a neve, és egyéni választókerületben sem indítják. Ez azzal jár, hogy nem védi tovább az országgyűlési képviselőket megillető mentelmi jog április harmadika után – állapítja meg a HVG.

Ennek azért van jelentősége, mert a roma politikus nevét egy időben leggyakrabban a Híd a munka világába programmal kapcsolatban emlegették. Az Európai Unió csalás elleni hivatalának gyanúja szerint a program lebonyolítói elsikkasztották a foglalkoztatási támogatások egy részét, 1,6 milliárd forintot.

Öt éve nyomoz a NAV  ebben az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt, eddig öt embert gyanúsítottak meg. A gyanúsítottak között nincs Farkas Flórián, aki a program ötletgazdája, levezénylője volt, és az idő tájt az Országos Roma Önkormányzat elnöke. Ahhoz, hogy meggyanúsítsák, a legfőbb ügyésznek ki kellett volna kérnie a parlamenttől, ez azonban nem történt meg, így a mentelmi jogát sem függesztették föl. A választások után a jelek szerint erre már nem is lesz szükség. 

A Híd a munka világába program szabálytalanságairól 2015 elején szóltak az első hírek. Hadházy Ákos mutatta be, hogy az Országos Roma Önkormányzat többek között drága autókra és egy gellérthegyi villára költötte azt a pénzt, amit csak a romák munkaerőpiaci helyzetének javítására lehetett volna fordítani. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma belső vizsgálatot indított, leállította a projektet, és arra kötelezte a roma önkormányzatot, fizesse vissza az 1,6 milliárdos uniós támogatást. A kormány 1,3 milliárddal „kisegítette” ebben az ügyben az ORÖ-t.

A NAV és az OLAF is nyomozott, utóbbi be is idézte Farkas Flóriánt, ő azonban nem ment el a meghallgatására.

Farkas  1995-től 2003-ig, aztán 2011-től 2014-ig volt elnöke az Országos Roma Önkormányzatnak, 2010-től a romáknak szánt támogatásokat felügyelő miniszteri biztos. 2002 óta a Fidesz országgyűlési képviselője, mindig országos listáról szerzett mandátumot. 

Az isteni beavatkozás jellemző volt politikusi pályájára:

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk