Helyi választási bizottság: a polgármester törvényt sértett a fideszes jelöltért

Választás 2022

Navracsics Tibor érdekében éppen az egykor Navracsics által beterjesztett törvényt vették semmibe.

Mint azt nemrég megírtuk, videófelvétel buktatta le Bedő Lajos zalahalápi polgármestert, aki a körzetben induló Navracsics Tibor kampánygyűlésének szórólapjait hordatta ki közmunkásokkal, akik állásuk elvesztésétől félve el is végezték a feladatot. A videót Rig Lajos (Jobbik), a Veszprém 3. számú választókerületének közös ellenzéki képviselőjelöltje készítette és hozta nyilvánosságra. Ezt követően az ellenzéki jelölőszervezet a Tapolca központú helyi választási bizottsághoz (hvb) fordult.

A Sümegi Szó értesülése szerint a hvb pénteki határozatában megállapította, hogy Bedő Lajos törvénysértést követett el, amikor „február 22-én arra utasította a településen közmunka céljából foglalkoztatott személyeket, hogy munkaidőben, a munkaszerződésükben nem szereplő politikai kampánytevékenységet folytassanak”. A helyi választási bizottság szerint a zalahalápi polgármester ezzel súlyosan megsértette a választási eljárásról szóló törvény több pontját, amelyek a választás tisztaságát és egyenlőségét garantálják. A hvb Bedőt eltiltotta a további jogsértéstől. A Sümegi Szó rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy hivatali visszaélés miatt büntetőeljárás is indult.

Érdekesség, hogy e szabályozást 2013-ban éppen Navracsics Tibor terjesztette az Országgyűlés elé igazságügyi miniszterként. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk