Egy jeles magyar kereszténydemokrata: Harrach Péter nekiment Ferenc pápának

  • narancs.hu
  • 2017. augusztus 4.

Villámnarancs

Így beszél egy igazi keresztény ember!

A gondola.hu-nak adott interjút a KDNP mindig szépen beszélő frakcióvezetője, aki azt mondta, a segítés és az önvédelem egyaránt fontos az illegális migrációt tekintve, és szerinte ők mindig is a „kettős felelősség elvét” vallották, bár azt nem egészen értjük, ez mit jelent. Harrach szerint mindenesetre a kettőt egyszerre szolgálja a helyi segítés, párhuzamosan a határvédelemmel.

„Az előbbi az emberhez méltó körülményeket, a helyben maradás feltételeit teremti meg. Az utóbbi a saját kultúránkat és családjaink biztonságát védi” – mondta az ősz képviselő, aki szerint mindenkinek el kell ismerni, hogy a beáramló tömegek nagy veszélyt jelentenek Európára. „Sem a helyi segítés, sem az önvédelem esetében nincs helye alkudozásnak vagy kibúvásnak. Globalizálódó világunk egyetemes felelőssége és a migráció elsődleges indítékának megszüntetése egyaránt a helyi segítség radikális növelését követeli. Kétségtelen: ez komoly anyagi áldozattal jár, de a probléma preventív kezelése olcsóbb, mint a következmények viselése. Addig is, amíg erre Európa rádöbben és cselekedni kezd, segítenünk kell azoknak, akik kultúránkhoz legalább egy szálon, kereszténységükön keresztül kötődnek. Arról nem is beszélve, hogy ők valóban üldözöttek” – magyarázta.

Harrach Péter megmondta: nincs helye alkudozásnak

Harrach Péter megmondta: nincs helye alkudozásnak

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Beszélt Ferenc pápáról is, és nagy meglepetésre kiderült, hogy sok olyan barátját, akikkel hasonlóan gondolkodnak a migrációról, „csendes fejcsóválásra vagy dühös kifakadásra" késztetik Ferenc pápa megnyilatkozásai. „Magam katolikus vagyok, tehát tisztelem a mindenkori pápát" – mondta a politikus, hozzátéve, hogy Ferenc pápa gondolatainak többségét örömmel hallgatja, migrációs kijelentéseinek motívumait is érti, ebben a kérdésben azonban másként gondolkodik. „Ettől még katolikus vagyok, ő pedig tiszteletre méltó egyházfő” – szögezte le.

Harrach szerint amúgy nagy változások kora a jelenlegi. „Szép és izgalmas feladat ilyenkor a hiteles megoldásokat, a továbblépés útjait keresni” – olvasható az interjúban. Föllélegezhetünk, hogy Harrach Péter is a hiteles megoldásokat keresi, még az ilyen „nagy változásokkal” teli esztendőkben is.

(via MTI)

Figyelmébe ajánljuk