Európai könnyűzenei díjat kapott Deva

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 21.

Zene

Az énekesnő a groningeni Eurosonic Fesztiválon a Music Moves Europe díj egyik győztese lett.

Rangos európai könnyűzenei díjat kapott Deva (Takács Dorina). A 21 éves magyar előadó-dalszerző a groningeni Eurosonic Fesztiválon a Music Moves Europe díj egyik győztese lett.

"Nagyon meglepődtem, hogy díjaztak, és hogy elnyertem a zsűri tetszését a zenémmel. Sokan odajöttek gratulálni Groningenben, pedig nem értik a dalok magyar nyelvű szövegét, de nagyon nyitottak arra, amit csinálok" - mondta Deva, aki Groningenből telefonon nyilatkozott az MTI-nek.

A magyar előadó dalaiban az elektronikus zenét és a folkot ötvözi különleges hangzású eleggyé.

A Music Moves Europe az EU kortárs popzenei díja, amellyel feltörekvő európai művészeket ismernek el, célja, hogy támogassák a nyerteseket nemzetközi karrierjük elindításában és továbbfejlesztésében.

Ezúttal tizenöt fiatal művészt jelöltek a díjre,  közülük Deva mellett az ír Denise Chaila, a francia Mezerg, a holland Blanks és az ukrán Alina Pash kapta meg a díjat, a zsűri nagydíját a belga Meskerem Mees, a közönségdíjat az örmény Ladaniva nyerte.

A díj a European Border Breakers Awards (EBBA) és a Music Moves Europe Talent Award (MMETA) utódja, korábban olyan művészek kapták meg, mint például Stromae, Adele, a Mumford and Sons vagy Dua Lipa. Deva a Harmed zenekar 2020-as sikere után a második magyar előadó, aki Music Moves Europe díjban részesült. A díj 10 ezer euróval (mintegy 3,7 millió forinttal) jár.

A népdalokat elektronikus zenével ötvöző énekesnővel aktuális lapszámunkban interjút is készítettünk.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk