A szerk.

Csaltunk, na és?

A szerk.

A történetet és utóéletét már ismeri mindenki, így mostantól mindennek másképp kellene lennie, mint eddig. Nem lesz semmi másként, csak páran még szerencsétlenebbnek fogják érezni magukat amiatt, ahogy a szeretett hazájukban momentán élni adatik, csalók közt, csalók uralma alatt. De szerencsétlenebbek lesznek azok is, akik nem vesznek tudomást az egészről, s azok is, akik most oly vehemensen igyekeznek elhazudni, elbagatellizálni a csalást.

Azt a csalást, amely egész társadalmi berendezkedésünk alapja, a választás szabadsága ellen irányult, s amit a hatalmat gyakorlók követtek el. Csaltak, hogy hatalmon maradjanak. S ezt kimondani végre volt bátorsága az igazságszolgáltatásnak, még azután is, hogy a választási bizottság első- és másodfokon is törvényesnek és helyesnek találta, hogy a Fidesz elképzelései szerint akár ötvenszer is lehet fordulni a többek között lakcímkártya nélküli szavazókat szállító autóknak.

A szeptember 22-i bajai időközi önkormányzati választásról alig egy hét múltán kimondta a Kecskeméti Törvényszék, hogy ott kampánycsendsértés történt, ami döntően befolyásolta a választói akaratot. Tette ezt a törvényszék épp azon a napon, amikor az övéi úgy választották újra a pártkongresszusukon Orbán Viktort a Fidesz elnökévé, ahogy csak diktatúrában szokás vezetőt választani, 99,9 százalékkal. Az egyszemélyű jelölt nagyvonalúan tartózkodott leszavazni saját magára.

Ez a két választás, a bajai meg a XXV. kongresszusé tök ugyanaz volt. Csaltak kicsiben, csaltak nagyban: pusztán metodikai különbségről lehet beszélni, ha egyáltalán szükséges, ha tényleg nem világosabb az egész már a napnál is.

Vidéken szerencsétleneket pakoltak szűk gépkocsikba, s hurcoltak szavazni ilyen-olyan ígéretekkel, vagy bármilyen eszközt felhasználva a meggyőzésükre. A fővárosban halk autók suhantak egy-egy utassal kényelmes, fenntartott parkolókba, s a megfellebbezhetetlen hatalom erejével, ígéreteivel és fenyegetésével bírtak rá zömében gátlástalan karrieristákat arra, hogy a megfelelő szavazatot adják le. Kiszolgáltatott népség mindkét helyen, de a fővárosi úri népnek még az sem hozható fel a mentségére, hogy a helyes szavazat leadása enyhítette pillanatnyi gondjaikat, nyomorukat ideig-óráig. 'k tervszerűen tették, amit tettek, előre megfontoltan. Antidemokratikus meggyőződésből, bírvágyból, eddig szerzett javaik védelmében, cinikusan.

Magánál a csalásnál is vérlázítóbb volt viszont, ahogy ezek a fővárosi dolgozók - a Fidesz úgymond felső vezetése, valójában a szánalmas másodvonal: Rogán, Kósa, Pokorni, Fónagy - kommentálták a csalást kihirdető bírósági döntést. Kis hiba csak a gépezetben. Alávetjük magunkat a bíróság ítéletének, pedig nem is csaltunk, csak kampánycsendsértés történt. Nem is tudható, hogy nem MSZP-s ügynökök szórólapoztak-e a Fidesz nevében. Mit akartok, januártól már nem is lesz kampánycsend. Felszólítom, hogy ne folytasson ellenzéki provokációt a jelenlétemben, mert valójában Lamperth Mónika csalt, már amikor megszületett. És így tovább - bizonyságát adva annak, hogy a Magyarországon pillanatnyilag hatalmat gyakorlók képén mily elképzelhetetlenül vastag a bőr.

De mit mondhattak volna, tán azt, amit gondoltak? Hogy: csaltunk, na és! Hogy: nem számít? Hogy: tegnap is csaltunk, amikor megalkottuk a választási törvényt, átrajzoltuk a szavazóköröket, és megpróbáltuk bevezetni az előzetes regisztrációt. Hogy: a saját képünkre formált választási törvény alól is megpróbáltunk kibújni, de rajtakaptak. Ilyet nem lehet kimondani végzetes következmények nélkül. Az ellenzék most néhány különösen sáros Fidesz-funkci - Kubatov, Zsigó, ilyenek - lemondását követeli. Lemondanak? Dehogyis.

A csalók nem néznek szembe tetteik következményeivel, a Fidesz is így van ezzel most. Magyarországot csalóként vezetik tovább, már papírjuk is van róla.

Figyelmébe ajánljuk