A Belügyminisztérium alá kerülhet az egészségügyi tárca

Belpol

Úgy tudjuk, Szócska Miklóst nem kérték fel az ágazat vezetésére.

Információink szerint Szócska Miklóst sem hivatalosan, sem informálisan nem kérték fel arra, hogy legyen az egészségügyi tárca felelőse – tudtuk meg egy, az ágazatra rálátó forrásunktól.

Ahogy arról szerdán mi is beszámoltunk, a Népszava arról értesült, hogy a 72 éves Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter minden valószínűség szerint nyugdíjba vonul, és a májusban felálló új Orbán-kormányban már nem vállal szerepet. A lap forrásai szerint már hónapokkal ezelőtt szóba került Szócska Miklósnak, a második Orbán-kormány egészségügyi államtitkárának reaktiválása az egészségügyben. Ő jelenleg a Semmelweis Egyetem (SE) közszolgálati karának dékánja, és egyben a magánosított intézmény egyik kurátora. Szócska a lapnak nem reagált, forrásunk viszont azt mondta a hírrel kapcsolatban:

„úgy tűnik, hogy kacsa volt”.

Az egyelőre nagy kérdés, hogy hogyan alakul az egészségügyi tárca sorsa, az azonban biztos, hogy nem lesz önálló egészségügyi minisztérium. Erről Gulyás Gergely is beszélt a csütörtöki kormányinfón, amikor is azt mondta: „Ez a baloldali kampánynak volt a része, és meg is van az eredménye. Biztos, hogy nem lesz önálló egészségügyi minisztérium.”

Szerdán a Népszava arról írt, hogy egyelőre még nagyon képlékeny az egészségügyi irányítás kérdése, akkor még lógott a levegőben, hogy önállóvá válik-e, vagy esetleg besorolják a Belügyminisztérium alá.

Forrásunk szerint

most ez utóbbi forgatókönyv a legvalószínűbb, az egészségügyi tárca a jelek szerint a belügy irányítása alá kerülhet.

Az viszont továbbra is nagy kérdés, strukturálisan hogyan fog mindez kinézni, ki fogja megalkotni az egészségügyi stratégiát és ki lesz az a személy, akit ilyen konstellációban felkérnek a tárca vezetésére.

Címlapkép: Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem egészségügyi közszolgálati karának dékánja beszédet mond a Semmelweis Egyetem és a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) közti szakmai együttműködési megállapodás aláírásán Budapesten, a KINCS központjában 2020. október 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában, hogy immár felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.