Kormányinfó: Újabb alaptörvény-módosítást kezdeményez a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. április 21.

Belpol

Kiterjesztik a veszélyhelyzeti kormányzást a háborús helyzetre is. Az infláció 2022 őszén csökkenhet, Orbán pedig kormányzati pozíciót ajánlott Kocsis Máténak, de önálló egészségügyi és oktatási minisztérium nem lesz.  

Cikkünk frissül! 

Az alaptörvény módosítását kezdeményezi a kormány, hogy a háborús helyzet esetén is lehetséges legyen a veszélyhelyzeti kormányzás – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a választások utáni első kormányinfón. Hozzátette, remélik, nem kell élniük a helyzettel, de ennek a lehetőségét meg kell teremteni. 

Május 31-ével ugyanis kivezetik a járványhelyzet miatti veszélyhelyzetet, ezért a kormány kezdeményezi azt, hogy az alaptörvényt azzal egészítsék ki, hogy humanitárius katasztrófa, illetve szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetén is bevezethesék a veszélyhelyzetet.

Gulyás később hozzátette, a katasztrófavédelmi törvényt is módosítani fogják ehhez, minden ilyen veszélyhelyzet esetén van szükségességi és arányossági feltétel. Kérdésre azt is mondta, nem látja úgy, hogy egy háború miatti veszélyhelyzetnek hatása lehetne esetleg például népszavazásokra. 

A miniszter szerint a jelenlegi adatok szerint reális, hogy az orosz-ukrán háború hónapokig, akár évekig is eltarthat, de Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy véget érjen. A háború kezdete óta 625 ezer ukrán menekült érkezett az országba, a 80 százalékuk továbbment, jelenleg több tízezer kárpátaljai és kelet-ukrajnai ember tartózkodik az országban. 

A kormány eddig 40 milliárd forintot költött a menekültekre, amelynek a 2 százalékát állta az Európai Unió (EU). A tervek szerint további 4 milliárdot fordítanak az ellátásukra. Ezzel kapcsolatban Szentkirályi Alexandra elmondta, 624 ezer azoknak a száma, akik a háború elől menekülve az ukrán vagy a román határon keresztül érkeztek Magyarországra. 17 ezer menedékes kérelmet nyújtottak be, és 100 ezer ideiglenes tartózkodásra jogosító papírt állítottak ki. 

Kérdésre válaszolva Gulyás azt is mondta, hogy Magyarországon néhány tízezer szabad munkahely van, azt gondolja, hogy azok maradnak majd Magyarországon, akik munkát találnak. 

A koronavírus járványról is beszél a miniszter; a járvány intenzitása csökkent, a súlyos megbetegedések száma alacsony, de ez nem jelenti azt, hogy a vírus eltűnt volna. Szerinte ez azt mutatja, hogy a megbetegedések száma jelentős kilengéseket mutat az elmúlt hetek adatai alapján. 

A kormányinfón több dolog is kiderült a Gulyás elmondása szerint május közepén felálló új kormányról. A miniszter azt mondta, a most megalakuló kormány legitimációja kifejezetten erős, mert szerinte a demokrácia mindig akkor volt a legerősebb Magyarországon, amikor polgári kormány volt hatalmon, azaz akkor volt a magas a részvétel.

A miniszterek dolgoznak, amíg megalakul az új kormány, de Orbán Viktor miniszterelnök sokakkal beszélt már, akikkel a jövőbeni kormányzást elképzeli, ugyanakkor minden személyi kérdés jelenleg csak találgatás. Egy személyi döntés viszont már volt, ezzel nem lehetett várni:

Kocsis Mátéval is tárgyalt a kormányfő, akinek ajánlott kormányzati pozíciót, viszont Kocsis úgy döntött, marad a Fidesz frakcióvezetője. 

Újságírói kérdésekre válaszul kiderült, Gulyás eddig kétszer is beszélt a miniszterelnökkel a következő négy évről, a kormány lehetséges szerkezetéről. Arra nem válaszolt, hogy felkérték-e őt a folytatásra, illetve hogy vállalna újabb négy évet. Navracsics Tibort – akiből sajtóhírek szerint ismét miniszter lehet – kiváló politikusnak tartja, örülni fog neki, ha kormánytag lesz. 

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy lesz-e önálló egészségügyi minisztérium úgy reagált:

Ez a baloldali kampánynak volt a része, és meg is van az eredménye. Biztos, hogy nem lesz önálló egészségügyi minisztérium.

Sok fontos egészségügyi rendszert érintő átalakítás szerinte már megtörtént, amit az ellenzéki pártok is támogattak a Magyar Orvosi Kamarával karöltve.

Gulyás kérdésre azt is mondta, hogy teljesen önálló oktatási tárca nem lesz, de elképzelhető, hogy kikerül az Emmi alól, csak még nem egyértelmű, hogy milyen struktúrában. 

Arról, hogy lesz-e Lázár János vezetésével agráriummal, élelmiszeriparral foglalkozó külön tárca, Gulyás azt mondta, amikor a miniszterelnök a kormányalakítási tárgyalások végére ér, majd elmondja.

Gulyás Gergely elmondása szerint minden árstop (benzin, élelmiszerek stb.) esetében döntést fog hozni a kormány, de szerinte beváltak, az inflációt mérsékelni tudták. Úgy véli, 13 százalékos lenne az infláció az árstopok nélkül, ami jelenleg „csak” 8,6 százalékos. Hozzáfűzte, 2022 őszén fog várhatóan csökkeni az infláció. 

Politikai és szakmai megfontolások mentén döntenek majd arról, hogy maradnak-e az árstopok, nem a gazdasági növekedés mértéke lesz a döntő. Ugyanakkor legkésőbb jövő héten dönteniük kell az élelmiszerárstopról. 

Arról is beszélt, hogy attól függ, fenntartható-e a rezsicsökkentés, hogy milyen szinten maradnak a nyersanyagárak. A miniszter úgy fogalmazott, hogy ha fenn akarja tartani a kormány a rezsiárakat, akkor a szükséges forrásokat elő kell teremteni. Erről tervei vannak a kormánynak, „mozgástér mindig van, vagy ha nem, akkor elő lehet teremteni”.

A korrupcióval szemben zéró tolerancia van érvénybe, ez igaz a minisztériumokra is, mondta ezt Gulyás a pénzügyminisztériumban történt vesztegetési ügyre reagálva. 

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva azt is mondta, ahogyan az ellenzék viselkedett a választási vereség után, az szertefosztlatta az illúziót, miszerint az összefogás képes lenne a kormányzásra, ugyanis nem volt meg az együttműködés a pártok között. Szerinte a baloldal nem demokratákból áll, mert kétségbe vonják a választás eredményét. Megkérdezték tőle, hogy Jakab Péternek le kellene mondania a pártvezetésről, amire azt mondta, nekik talán jobb is, ha Jakab marad a Jobbik elnöke. 

Gulyás arról is beszélt, hogy meg fog maradni az a gyakorlat, hogy az EU-ban GDP-arányosan Magyarország költ a legtöbbet családtámogatásra. A meglévő támogatások bővítésére is nyitottak, semmiképp nem tervezik a kedvezmények csökkentését – ennél pontosabbat egyelőre nem közölt.

Gulyás szerint még jól is járt a kormány azzal, hogy nem fogadta el az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet, mert így nincs nyomás a kormányon arra nézve, hogy minden korábban tervezett beruházást megépítsenek az építőipari áremelkedés mellett. A magyar tervet így korrigálni kell majd, és akkor a jelenlegi árszint mellett kalkulálhatnak, de így

előfordulhat, hogy bizonyos beruházások kimaradnak majd belőle.  

Szentkirályi Alexandra kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem összeférhetetlen az, hogy a kormány a férje cégétől vásárolt 12 új katonai repülőgépet. 

Gulyás azt is mondta, a költségvetés módosítását nem biztos, hogy a tavaszi ülésszakban már el fogják fogadni, mert sok a bizonytalan tényező, főleg az infláció, erről még vita van a kormányban.  

A megnövekedett rezsiárak, energiaárak miatt az önkormányzatok kompenzálásáról egyelőre nincs szó – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy meglátják, hogy mit tudnak tenni, ez költségvetési kérdés. 

Rákérdeztek arra is, hogy várható-e, hogy a kormány hozzányúl az önkormányzati törvényhez, illetve Budapesthez. Gulyás erre azt mondta, semmilyen ilyen döntés nem született, és egyelőre ilyen kezdeményezés sincs. Mivel a Fidesz kétharmados felhatalmazást kapott, ilyen javaslatok lehetnek, de nem úgy látja, hogy ez a legsürgősebb dolgok között lenne. "Egyelőre ezzel kapcsolatos előterjesztés, döntés nincs" – hangsúlyozta Gulyás arra is, hogy az önkormányzati választáshoz hozzányúlnak-e. 

A Városligetről azt mondta, építési engedély van, de közbeszerzés kell, így majd akkor folytatódhat az építkezés, ha ez lezárul. 

További egyetemek modellváltásáról Gulyás azt mondta, ez nem a kormány döntése, de ha valamelyik egyetem kéri, akkor szeretné, ha lenne erre lehetőség. 

Nincs még döntés a babaváró hitel meghosszabbításáról, de a családtámogatási rendszer elemeit meg fogják tartani. 

Kormánypárti újságírói kérdésre, amely azt firtatta, hogy az ellenzéki képviselők nem jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot, Gulyás azt mondta, indokoltnak tartja, hogy az 1995-ös nemzetbiztonsági törvényt tekintsék át, mert változik a világ, de amúgy ez egy jó törvény. 

Az ellenzéki korrupciót firtató kérdésre Gulyás azt mondta, hogy "az természetes, egy több száz fős szervezetben vannak, akik megtévednek", kérdés, hogy rendszerszintű dologról van-e szó. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk