A Fidesz is elfogadta az uniós gázembargóra vonatkozó javaslatot

  • narancs.hu
  • 2022. április 8.

Belpol

Sőt, Paks 2 leállítása is benne van. Ez szöges ellentétben áll azzal, amit Orbán Viktor eddig mondogatott.

Csütörtökön az Európai Parlament nagy többséggel új határozatot fogadott el Ukrajna támogatásáról és Oroszország elítéléséről.

A határozat felszólítja az Európai Tanácsot, hogy azonnal állítsák le a földgáz, a szén, az olaj és a nukleáris fűtőanyagok importját Oroszországból. Ezt a Fidesz összes képviselője megszavazta a csütörtöki szavazáson.

A 444.hu kiemeli: a határozat külön foglalkozik a Roszatom magyarországi beruházásának azonnali leállításával, ez Paks 2 leállítását jelenti. 

A határozat támogatja, hoyg a tagállamok külön-külön és uniós szinten is adjanak fegyvereket Ukrajnába.

Mindez totális ellentéte mindannak, amit Orbán Viktor eddig a sulykolt. 

Az, hogy ezt az ellentmondást a fideszesek is érzik, mi sem bizonyítja jobban, hogy a fideszes EP-delegációt vezető Gál Kinga egy Facebook posztban igyekezett magyarázatot adni.  A trükkös érvelés nagyjából azt mondja: nem támogatjuk az embragót, de végül megszavazzuk. A poszt teljesen zavaros, azzal kezdi: "A Fidesz európai parlamenti képviselői a mai szavazáson is határozott nemmel szavaznak arra a javaslatra, hogy embargót vezessenek be az Oroszországból érkező gázra, a kőolajra és a nukleáris üzemanyagra."

Majd így folytatja: "Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, elítéljük az orosz agressziót, ezért az európai egység érdekében az EP határozatot a végszavazásnál támogatni fogjuk."

Nagyjából az szűrődik le abból, amit ír, hogy megszavazták a dolgot, de elviekben elutasítják és nem értenek vele egyet. A kommentelők egy része sikeresen át is ugrotta a csavart, és gratulált a vétóhoz. Csakhogy az nem volt. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk