A Fidesz-szavazók közel fele szerint sem lehet csökkenteni az inflációt a boltok akcióra kényszerítésével

  • narancs.hu
  • 2023. június 19.

Belpol

Minden harmadik vásárlónak vannak készlethiánnyal kapcsolatos rendszeres tapasztalatai az árstopos termékek esetében.

A boltok akcióra kényszerítése nem tudja csökkenteni az inflációt,

így gondolja az emberek 71 százaléka. Bár a Fidesz-KDNP szavazói jobban bíznak a kormány ezen előírásában, ám őket is megosztja a kérdés: 45 százalékuk szerint a kötelező akciók letörik a drágulást, 43 százalékuk szerint nem. Az ellenzéki és a bizonytalan szavazók még kritikusabbak: 91, illetve 79 százalékuk nem vár változást az árakban az előírástól – derült ki a Publicus Research közvéleménykutatásából, amit a Népszava megrendelésére készítettek.

A megkérdezettek többsége (60 százaléka) arról is meg van győződve, hogy az akciók nemhogy az infláció ellen hatástalanok, de közben érdemi segítséget sem nyújtanak az embereknek. Ez esetben a kormánypárti válaszadók többsége (59 százaléka) ezzel ellenkező választ adott, a 60 százalékos általános többség az ellenzékiek és a bizonytalanok nagy részének (81, valamint 67 százalék) álláspontja miatt alakult ki.

A lap megjegyzi: mindez annak tükrében nem különösebben meglepő, hogy az élelmiszerláncok a kötelező akciókat bevezető rendeletet megelőzően is már komoly, esetenként akár 20-50 százalékos leértékelésekkel adták bizonyos termékeiket, sőt, vannak olyan boltláncok, ahol a "többet adunk" szlogennel igyekeznek rátromfolni még a kormány által elrendelt kötelező mértékre is.

Az árstopos termékeknél viszont egészen más a helyzet. A Publicus május végi adatfelvételekor minden harmadik vásárló – még a kormánypártiak is – rendszeresen találkozott áruhiánnyal a hatósági áras termékeknél, másik bő harmadukkal pedig előfordult már ilyesmi. Az áruhiányt észlelők kétharmada cukrot, bő felük tejet, 42 százalékuk lisztet, illetve étolajat, negyedük csirkemellet, míg 16 százalékuk sertéscombot nem tudott vásárolni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Kárpáti Judit: A tiszta olaj könyve

"Ahogyan sok más helyen, újfent találkozom a jelenséggel: azt a szót, hogy zsidó, nehezen mondják ki. Nincsen e mögött ártó szándék, ami mögötte van, az pontosan a semmi. A gondolatok hiánya, az erről való gondolkodás hiánya." Kárpáti Judit megrázó írása nem ismert családtagokról, Tiszavasvári egykori izraelita közösségéről.