A finn EU-elnökség továbbra sem tudja hová tenni Kovács Zoltán Twitter-diplomáciai ámokfutását

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. december 13.

Belpol

Zárt ülésről tweetelve sorosozott a nemzetközi kommunikátor.

Az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország nem tartja kielégítőnek a magyar választ Kovács Zoltán államtitkár keddi Twitter-üzenetei ügyében. Ezt Tytti Tuppurainen, a finn kormány európai ügyekért felelős minisztere közölte pénteken Brüsszelben, hozzátéve, hogy a magyar válasz hiányos, nem foglalkozik a tweetelés tényével, és megpróbálja másra terelni a figyelmet.

A finn elnökség azért kért magyarázatot, mert Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára Twitter-üzeneteket küldött a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikk szerinti eljárásról folytatott keddi második meghallgatásról, noha az ülés zárt ajtós volt.

Tytti Tuppurainen hangsúlyozta, hogy az Európai Unió Tanácsának ülései titkosak, ennek megszegése rendkívül komoly vétség. Hozzátette, hogy az esetről konzultálni fognak a tanács jogi osztályával, valamint foglalkoznak vele az Európai Unió Tanácsa keretében működő Állandó Képviselők Bizottságának (Coreper) ülésén is.

Egyébként Kovács tweetjeinek tartalma sem aratott osztatlan tetszést uniós partnereink körében, hiszen például a "Soros-zenekar" tagjának nevezte az EU új igazságügyi biztosát.

A finn elnökség kérdéseire a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszolt csütörtökön. Gulyás Gergely a kettős mérce megnyilvánulásának nevezte a számonkérést arról, hogy a magyar kormány egy államtitkára a saját véleményét rögzítve Twitteren tudósított a meghallgatásról. Azt mondta, a magyar kormány továbbra is nyitott az együttműködésre, de el kell dönteni, hogy milyen formában zajlanak az eljárások.

Figyelmébe ajánljuk