A hónap, amikor az O1G lett az ellenállás szimbóluma

  • G. M.
  • 2018. december 31.

Belpol

Egyre több helyen tűnik fel, már a pénzre is rárajzolják. De vajon érvényesek-e így is a bankjegyek?

A rabszolgatörvény elleni tüntetések során tűnt fel, és azóta is uralja a közösségi médiát, a Fidesszel szembenálló közösségeket az O1G-szlogen. A Simicska Lajos elhíresült mondatára („Orbán egy geci”) utaló szlogen azóta már feltűnt Ausztráliában, Londonban, készült belőle kitűző, ami mindössze egy dollárért kapható az Aliexpressen, van karácsonyfadísz, Facebook-profilkép, és az interneten is egyre több olyan fénykép tűnt fel, melyen O1G-jelzéssel ellátott bankjegyek és a pénzérmék szerepelnek.

Mint például ez itt:

#01g #orbanegygeci #money #mocskosfidesz #orbanviktor #rabszolgatörvény #tuntetes #anyadmiez

171 Likes, 0 Comments - Orbán egy G3ci (@o__1__g) on Instagram: "#01g #orbanegygeci #money #mocskosfidesz #orbanviktor #rabszolgatörvény #tuntetes #anyadmiez"

Vagy éppen ez:

false

 

Fotó: Instagram/O1G

De itt van ez is:

false

 

Fotó: Instagram/O1G

És ez is:

false

 

Fotó: Facebook

Bár Magyarországon a kampányszerű pénzfirkálás szinte teljesen új jelenségnek számít, külföldön ennek viszonylag régi hagyománya van. Amerikai dollárokat például ennek köszönhetően követni is lehet, noha a megjelölt dollár még véletlenül sem az ellenállás jele. Az O1G-vel ellátott bankjegyek kapcsán az egyik legfőbb kérdés, hogy érvényesek maradnak-e. Mert nem biztos, hogy akkor is O1G-t akarna bárki is feliratozni a bankjegyekre, ha azt sehogy sem tudja továbbadni.

Csak 1 dollár az O1G-s kitűző az AliExpress-en

Újabb magyar siker!

Érvényes-e?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a honlapján a sérült, hiányos és szennyezett pénz kérdésével elég részletesen foglalkozik: azokat a bankjegyeket és érméket, melyek sérültek, az MNB, a postahivatalok és a hitelintézetek kötelesek becserélni, ám ha már a bankjegy valódisága és névértéke nem állapítható meg egyértelműen, bukhatjuk a cserét. Mivel az O1G-felirattal ellátott bankjegyek esetében ez a veszély nem áll fent, a fenti helyek biztosan becserélik őket.

Nem ilyen egyszerű azonban a helyzet, ha fizetni szeretnének az ilyen bankjegyekkel: az MNB szerint „a nehezen felismerhető” és „a sérült forintbankjegyet illetve forintérmét” fizetéskor senkinek sem kötelező elfogadnia. Vagyis az eladó dönthet úgy, hogy nem fogad el O1G-vel ellátott bankjegyet.

Bár a helyzet azért nem ennyire egyértelmű, ugyanis van hivatalos meghatározása is a sérült bankjegynek: „olyan bankjegy, amelynek állapota fizikai (mechanikai) vagy vegyi hatásra, illetve bármilyen egyéb más módon megváltozott, pl. a kémiailag (vegyszerrel), biológiailag, vagy a pénzlopás megelőzésére használt biztonsági eszközök működésbe hozatala miatt szennyezett, lyukasztott, kimosott bankjegy”. Azaz az O1G-felirattal megjelölt bankjegyek nem feltétlenül számítanak még sérültnek.

Létezik azonban pontos iránymutatás, mely segít abban, hogy eldönthessük, minek is számítanak az O1G-vel ellátott bankjegyek. Az MNB 11/2011-es, IX. 6-os számú rendelete (.pdf) arról rendelkezik, hogy az a bankjegy, melyen rajz, színezés vagy bármiféle írásjel látható, nem forgalomképes. Vagyis O1G-felirattal ellátott pénzt hivatalosan a boltokban nem fogadják el, viszont a postára, a hitelintézetekhez, vagy az MNB-hez nyugodtan mehetünk vele.

Borítókép: Instagram/O1G

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?