A kórházigazgató elkezdte feszegetni a problémás szerződéseket, indoklás nélkül kirúgták

  • narancs.hu
  • 2018. február 13.

Belpol

Érdekes történet a magyar egészségügyről.

Múlt héten a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórház igazgatójának, Tiba Sándornak egyik napról a másikra mennie kellett — a Népszava mai interjúja szerint maga sem tudja, hogy miért.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) igazgatójától, Németh Lászlótól kapott egy telefont, és másnap már be is jelentették, hogy felmentik, mert nyugdíjas korú, ami persze már a tavalyi kinevezése idején is így volt. Németh azt állította, ő sem tudja, miért kell távoznia az igazgatónak.

false

 

Fotó: MTI

Az interjúban ezek után Tiba arról beszél, hogy "előnytelen", "problémás", "pénzügyi szempontból kétséges" megállapodásokat talált, ezeket vagy megszűntette vagy átszámoltatta, és a problémát jelezte a fenntartó ÁEEK-nak.

Például előnytelen volt az őrzést és a kórházi parkolókat üzemeltető céggel kötött szerződés, illetve a Medcenter Kft.-nek onkológiai sugárterápiás közreműködésre, gépkarbantartásra, asszisztensek foglalkoztatására havonta kifizetett 60-65 millió forint is. Tiba szakemberekre hivatkozva azt mondja, hogy a Medcenternek

2006 és 2017 között másfél milliárd forinttal többet fizetett ki a kórház, mint kellett volna.

A visszásságokat jeleztem az ÁEEK területi igazgatójának. Miután ezt megvizsgálták, összehívtak egy egyeztető megbeszélést az egészségügyért felelős államtitkárságra. Ott volt az államtitkár, és az ÁEEK vezetői. Ez másfél-két hónappal ezelőtt történt. Ezen a találkozón megerősítették, hogy jól látjuk a problémát. Feltehetően valóban volt nem jogos kifizetés a cégnek. Végül ott az a döntés született, hogy egyelőre ne utaljuk a Medcenter havi díját“ — állítja Tiba.

A kórház tehát leállította a kifizetést a cégnek, és átvette a dolgozóit,

„kivéve a Medcenter Kft. tulajdonosa, Gubacsi László onkológus feleségét.“

A Medcenter-ügy és a kirúgása közötti kapcsolatról Tiba ezt mondta: „Sokat gondolkozom azóta is, s nem nagyon tudok másra gondolni, csak arra, hogy valami szerepet biztosan játszott ez a dolog.“

Figyelmébe ajánljuk