A kormány állami pénzből készül venni külföldi termőföldeket

  • narancs.hu
  • 2021. július 17.

Belpol

Ehhez létrehoznak egy magántőkealapot, amelybe 100 milliárd forintot öntenek a központi költségvetésből.

"A kormány egyetért a Magyar Állam nevében a Termőföld Magántőkealap (a továbbiakban: Tőkealap) létrehozásával, amelynek célja a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait” – így kezdődik a Termőföld Magántőkealap létrehozásáról szóló rendelet a péntek éjjel megjelent Magyar Közlönyben.

A tőkealap létrehozásával Orbán Viktor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízta meg, akit arra is felkért, hogy az alapításban az állami tulajdonú Eximbank vegyen részt. A tőkealapba nem kevés pénzt, 100 milliárd forintot csoportosítanak a központi költségvetésből. Ez az összeg egyébként csak a tőkealap hetven százaléka, azt egyelőre nem tudni, hogy a maradék harminc százalék milyen forrásból fog jönni, ahogyan azt sem, hogy egy állami pénzzel kitömött tőkealap miért számít magánnak.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk