A kormány annyira nem akar válaszolni, hogy inkább tíz évre titkosította az információt

  • narancs.hu
  • 2016. április 5.

Belpol

Nem tudjuk meg, miért kellett bevezetni a válsághelyzetet. Ez nem sok jót ígér a jövőre nézve.

A kormány tavaly egy újabb különleges állapotot hozott létre, az úgynevezett tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amit aztán nem is habozott kihirdetni. A Helsinki Bizottság tavaly novemberben már figyelmeztetett, hogy a kormány törvénytelenül tartja fent a válsághelyzetet Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Somogy, Zala és Vas megyében. Törvénytelenül, vagyis még a saját szabályait is megszegve. Március 9-én a kormány aztán már az egész országra kiterjesztette a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

Gyertek már!

Gyertek már!

Fotó: MTI

A Helsinki blogján olvasható írás szerint kikérték a rendőrségtől és a bevándorlási hivataltól, hogy mi indokolta ezt a lépést. A választ azonban nem egyszerűen megtagadták, hanem azt is közölték, hogy a válsághelyzet elrendelésére vonatkozó kérelmük 10 évig titkos.

A Helsinki blogja szerint „az elfogadhatatlan titkolózás a kormány jó szándékát kérdőjelezi meg, és további kétségeket ébreszt a terrorvészhelyzet jogintézményének lehetőségével szemben".

A szervezet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordul. A részleteket itt olvashatják el.

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.