A legjobb magyar kutatók kérik a kormánytól, hogy ne avatkozzon be a tudományos pályázatok elbírálásába

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 11.

Belpol

Azt írják, vissza kell vonni az OTKA-pályázatok sorrendjét felülíró döntést.

Több mint 100, a Lendület-pályázaton vagy a European Research Council pályázatán nyertes magyar kutató tiltakozik a Palkovics László miniszter irányítása alatt álló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal döntése ellen, amellyel felülbírálták az idei OTKA-pályázatok szakmai értékelését, és olyanokat is a nyertesek közé emeltek, akiket a zsűri egyértelműen elutasított.

A kutatók levelét itt lehet elolvasni.

Szerintük az eljárás sérti az alaptörvényt, és azt is gondolják, hogy ha a tudományos pályázatok értékelése nem pártatlanul, tudományos alapon, a szakma szabályait betartva történik, akkor a nemzetközileg is versenyképes magyar kutatók következő generációja nem itthon fogja elképzelni a jövőjét.

"Meggyőződésünk, hogy az Alaptörvénnyel, valamint a hazai és a nemzetközi tudományos közösségnormáival is ellentétes döntést vissza kell vonni" - zárják nyilatkozatukat.

Az aláírók közt találjuk Acsády László neurobiológust, aki a nyilvánosságban az egész OTKA-ügyet kirobbantotta azzal, hogy lemondott az egyik OTKA-kuratórium elnöki posztjáról, de csatlakozott a tiltakozókhoz Lovász László, az MTA előző elnöke is.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.