A Liget projekt egyik vezetője egykori questoros kollégája cégeinek csepegtetett tízmilliós megbízásokat

Belpol

A Városliget Zrt. egy volt kormány-főtanácsadóhoz kötődő, fél éve létező vállalkozást bízott meg 46 millióért. Ráadásul a cég vezetője nem afféle ismeretlen vállalkozó.

Az Andrássy út 20. szám alatt működő Smart Building Center Kft. (SBC) 46 millió forint keretösszegű, a nevében is szereplő „okos” megoldásokra vonatkozó tanácsadói megbízáshoz jutott tavaly a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-től. A 2018. márciusban kötött szerződés az év végig vagy a keretösszeg kimerüléséig volt érvényben. Sokatmondó a megbízás tárgya, ezért egy szót se hagyunk el belőle: A digitális technológiákra épülő az üzemeltetési és látógatókezeléshez kapcsolódó folyamatokban alkalmazott okos (smart) rendszerek tervezésével és kivitelezésével kapcsolatos szakértői tanácsadói feladatok ellátása.

A Smart Building Center esetében ugyanaz a költői kérdés, amit a városligeti pavilonok üzemeltetőjének kiválasztása miatt is szóvá tettünk:

Miért releváns tapasztalatok nélküli, alig bejegyzett, a működés jeleit nem mutató céget bíz meg a Városliget Zrt. több tízmillió forint értékben?

(Egy hónapja megírtuk, hogy a a 300 millió forintból felújított ligeti pavilonok mindegyike bezárt őszre, az ismeretlenségből kiválasztott Wo Europe Kft. képtelen azokat gazdaságosan üzemeltetni.)

A Smart Building Center is friss játékos a pályán, városligetes megbízása előtt fél évvel alapították, vaskos referenciákkal aligha rendelkezett.

Annyi azonban tudni lehet, hogy az SBC többségi tulajdonosa, az Integritás Hungária Zrt, ami Tiborcz István közterületi ledvilágítást varázsló Elios Innovatív Zrt.-je egykori fellegvárában, a Szilágyi Dezső téren működik. Ami az SBC székhelyét illeti, az Andrássy úti 20. második emeletére van bejegyezve az a New Europe Investment Ingatlanforgalmazó Kft. (NEI) is, amit egykor a Városliget Zrt. ügyvezetője, Gyorgyevics Benedek igazgatott.

A két azonos címen székelő céget a NEI vezérigazgatója, Gulyás Kovács Gergely személye köti össze,

cégnyilvántartás szerinti címe megegyezik a a Smart Building Center és a New Europe jelenlegi Andrássy úti székhelyével. A jogász végzettségű Gulyás Kovács az első Orbán-kormányban a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főtanácsadójaként dolgozott, a harmadik Orbán ciklusban a nemzetgazdasági minisztériumot vezető Fellegi Tamás miniszter tanácsadója lett, a Questor Csoportban pedig a stratégiai igazgatói pozícióig vitte. Az ő és a Városliget Zrt.-t 2016 novembertől vezető Gyorgyevics Benedek karrierje többször keresztezte egymást. A 2000-es évek második felében a Csepel szigetre álmodott Duna City városrész ingatlanfejlesztő társaság ügyvezetői tisztségében egymást váltogatták 2008-2015 között. Egészen addig, amíg a soha meg nem valósult projekt gazdája, a Questor bedőlt, Gyorgyevics székébe pedig Tarsoly Csaba ült. Gulyás Kovács és Gyorgyevics hasonlóképpen cserélték az ügyvezetői pozíciót a New Europe Kft.-ben 2005-2006-ban, a cég Gulyás Kovácsnál is megfordult, majd több éves ciprusi kitérővel került az Integritás Zrt.-hez. Gulyás Kovács több vállalkozása közül meg kell említenünk az Iteam Holding Zrt.-t, ami

2017-től édesanyja érdekeltségében van,

de egyik telephelye továbbra is Gulyás Kovács Andrássy út 20-as címén található. Az Iteam Holding szintén a Gyorgyevics vezette Városliget Zrt. partnere lett, honlapján referenciái között hivatkozik a ligetprojekt számára adott it- támogatásaira. (Az Iteam megbízását a projekt üvegzseboldalán nem nevesítik az 5 millió forintot meghaladó szerződések listáján.)

Ezzel persze nincs vége az különös egybeeséseknek, az Integritás Zrt. ugyanis annak Csereklyei Dánielnek a társa az Essentia Befeketetési Zrt.-ben, akiről tudható, hogy 2011-ben a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó támogatásával alapított állami divatmárka, az Attitűd vezetésében jutott vezető szerephez. Csereklyei jelenleg is ügyvezetője az Event Stuff Kft.-nek, amely tavaly augusztusban a Valton Securityvel konzorciumban nyerte el 80 Hungarofest-rendezvény megszervezését 53 millió forintért. De ez aprópénz ahhoz a félmilliárd forinthoz képest, amennyiért a Városliget Zrt. megbízta a ligetporjektes objektumok őrzésével Valtont.

A Városliget Zrt.-t kérdeztük arról, összeférhetetlennek tartják-e az SBC megbízását a vezérigazgató személyével, de nem reagáltak kérdéseinkre.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.