Szabadlábra helyezik Ahmed H-t

  • narancs.hu
  • 2019. január 11.

Belpol

És kitoloncolják az országból.

A terrorcselekmény miatt elítélt férfi január 19-én feltételesen szabadlábra kerül a bíróság mai jogerős ítélete szerint. Kitoloncolják az országból. Sörös László, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a bíróság határozatát minden érintett tudomásul vette. „A férfit a Szegedi ítélőtábla ítéletének végrehajtása érdekében idegenrendészeti őrizetbe veszik, és kiutasítják Magyarország területéről” – tette hozzá. Ahmed H-t 2015. szeptember 19-én fogták el, januári feltételes szabadlábra helyezéséig a kiszabott ötéves büntetése kétharmadát (40 hónap) tölti le.

Az ügy előzménye, hogy a szerb–magyar határzár „beélesítésének” másnapján, 2015. szeptember 16-án több száz menedékkérő gyűlt össze a röszke–horgosi határátkelő szerb oldalán. Összecsaptak a magyar rendőrökkel, akik könnygázt és vízágyút is bevetettek. Az esemény után

terrorcselekménnyel egyedül a szíriai származású,

de 10 éve Cipruson élő Ahmed H.-t vádolta az ügyészség. Ő nem menedékkérőként érkezett a határra, elmondása szerint úton lévő rokonainak szeretett volna segíteni. A Szegedi Törvényszék 2016 novemberében ítélte 10 év fegyházbüntetésre, a Szegedi Ítélőtábla 2017. június 15-én hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt elsőfokú eljárásban a törvényszék hét év fegyházzal sújtotta Ahmed H.-t tavaly március 14-én; a bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek őt, de a Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án végül jogerősen öt év börtönre ítélte Ahmed H.-t.

Ahmed H. másodfokú tárgyalása 2018. szeptember 20-án

Ahmed H. másodfokú tárgyalása 2018. szeptember 20-án

Fotó: MTI-Rosta Tibor

Az elsőfokú ítélet után is beszéltünk Ahmed H. akkori, kirendelt védőjével, Sebők Balázzsal,, majd Bárándy Péter volt igazságügy-miniszterrel is, aki a későbbiekben védte Ahmed H-t a bíróság előtt.

Bárándy akkor ezt mondta lapunknak: „A

9 útlevéllel rendelkező, szélsőséges ember könnyebben eladható terroristaként.

Ahmed H. iszlámhívő, mint ahogy én keresztény vagyok. Ezzel nincs semmi baj, a történelem során minden vallást felhasználtak gazemberségre. A vádlott szél­sőséges szervezethez nem kötődik, ezt ki merem jelenteni, mert pszichológus és pszichiáter szakértők is megvizsgálták és megállapították, hogy a magatartását nem befolyásolja ilyen szemlélet, a határon véghezvitt cselekményeit sem determinálta valamilyen vallási kötődés”.

Figyelmébe ajánljuk