A magánegészségügybe menekültek a betegek a hosszú várólisták miatt

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 18.

Belpol

A megkérdezettek az elmúlt egy évben átlagosan 113 ezer forintot költöttek magánegészségügyi ellátásra.

Jelentős anyagi terhet jelent a szolgáltatások igénybevétele, a többség mégis magánzsebből fizeti - derült ki az NN Biztosító és a Micra Market Research 2021 júniusában készített reprezentatív felméréséből. 

A kutatás 1000 fős nem, kor, iskolai végzettség, lakóhely és régió szerinti reprezentatív mintán vizsgálta a 20-65 éves magyar internetező felnőtt lakosságot. Eszerint már 2020 előtt az aktív korúak, 20 és 65 év közötti hazai internethasználók 58 százaléka vett már igénybe egy vagy több magánegészségügyi szolgáltatást.

Ez az arány nem csökkent 2020 és 2021 során sem, sőt a magánellátást igénylők 13 százaléka most először élt ezekkel a lehetőségekkel.

Ebben egyrészt nagy szerepet játszhat a pandémiás helyzet, ahogy a járvány miatt a diszkrétebb, kevesebb beteget fogadó, biztonságosabbnak vélt szolgáltatókat keresték az emberek - magyarázzák.

Kiemelik azonban: a magánellátás népszerűségét az információhiány és a megszokás mellett egy fő tényező fogja vissza: az ellátások költsége.

A válaszok tanúsága szerint a legutóbbi magánegészségügyi ellátás igénybevétele az érintettek 59 százalékának volt anyagilag megterhelő. A megkérdezettek az elmúlt egy évben átlagosan 113 ezer forintot költöttek magánegészségügyi ellátásra. Válaszaik szerint ez a ráfordítás egyértelműen magasabb volt, mint előző években. 

  • A megkérdezettek közül a magánegészségügyi ellátást igénybe vevők döntő hányada, 79 százalék zsebből finanszírozta a szolgáltatást, és mindössze 17% fizetett egészségbiztosítással vagy egészségpénztári számláról.
  • A magyar 20-65 éves internetezők csupán 24%-ának van a családjában egészségügyi biztosítás, közülük is 15% rendelkezik ilyen saját biztosítással.
  • Egészségpénztári tagsággal a kérdezettek 23%-a rendelkezik. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk