Online oktatással oldanák meg az Eucharisztikus Kongresszus miatt kirakott kollégisták helyzetét

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 18.

Belpol

A félév első két hetében.

Az elmúlt napokban számos fővárosi egyetem kollégista hallgatója szembesült azzal a ténnyel, hogy a szeptember közepi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) miatt nem költözhet be időben a kollégiumába. A helyzet komoly felzúdulást okozott az egyetemisták körében, akik váratlanul szembesültek azzal, hogy két hét múlva ki kell költözniük a szeptember 5 és 12. közötti Eucharisztikus Kongresszus idejére.

A Telex beszámolója szerint az intézkedések több mint ötezer diákot, hét egyetemet, és 17 kollégiumot érintenek. Az ELTE már korábban jelezte közleményében, hogy akiknek szükséges, azok biztosan fognak szobát kapni, akik nem tudnak bejutni, azok online elérik majd a tananyagot, elengedik a szeptemberi havi kollégiumi díjukat , illetve a fent említett időszak nem számít majd igazolatlan hiányzásnak a jelenléti oktatás során.

Szerdán a Budapesti Műszaki Egyetem és az Óbudai Egyetem is közölte terveit.

Az Óbudai Egyetem elmondta, hogy bár a 2021/2022. tanév kezdésére jelenléti oktatást terveztünk, a szorgalmi időszak első két hetében lehetővé teszik a karok számára az online oktatást.

A BME azt közölte, hogy az augusztus 17-i egyeztetés alapján 1650 fő számára biztosítanak szállást, és hogy a beköltözni nem tudó kollégisták tanulmányait úgy oldják meg, hogy ők is a jelenléti formában tanuló hallgatókkal azonos értékű, teljes körű oktatási szolgáltatásban részesüljenek. A tanulmányi foglalkozások minden anyaga online elérhető lesz, a személyes jelenlétet igénylő [pl. labor] foglalkozásokat időben elcsúsztatva biztosítják az egyetem.

Arra kérdésre, hogy miért adták ki a kollégiuami szobákat annak ellenére, hogy tudható volt, hogy nehézséget fog okozni, az Óbudai Egyetem azt válaszolta, az ELTE-hez hasonlóan, hogy az Innovációs- és Technológiai Minisztériummal történtek a megállapodások:

„Eleget tettünk az ITM kérésének, aki finanszírozza ezt a szolgáltatást.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk