A Matolcsy-alapítványok emberei már az MKB-ban vannak

  • Böszörményi Jenő
  • 2016. július 8.

Belpol

Érdekes személyi összefonódásokat, átfedéseket találtunk a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank által létrehozott alapítványi világ és az MKB-csoport között. Matolcsy bizalmi emberei beszivárogtak a bankba. Pleschinger Gyula monetáris tanácsi tag fia is munkát kapott az MKB-ban.

Csak nem akarnak alábbhagyni azok a pletykák, híresztelések, hogy az MKB eladása során felbukkant, és a bankot végül megszerző rejtélyes befektetők – ázsiaiak és félázsiaiak –  valamiképpen kapcsolódnak Orbán Viktor és Matolcsy György köreihez. A ma megjelent Figyelő információi szerint a hazai befektetők között szerepel Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa, aki szép bizniszeket építget Mészáros Lőrinccel. A felcsúti gázszerelő-polgármester persze a miniszterelnök szerint nem Orbán Viktor strómanja – mint azt jól tudjuk. (Az új ismeretekről a 444.hu közöl összefoglalót.)

Matolcsyt korábban azért hozták összefüggésbe az MKB Bankkal, mert szintén piaci pletykák szerint a jegybank által létrehozott alapítványok, vagy ha nem ezek, akkor az általuk létrehozott FERIDA Zrt. lettek volna a titokzatos, háttérbe húzódó befektetők. Ha ez az elképzelés meg is hiúsult (pedig a pénz meg lett volna rá), az alapítványok emberei azért megvetették lábukat az MKB-ban, illetve az MKB-csoporthoz tartozó társaságokban.

A Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) jó néhány vezetője ma már ott ül az MKB vezetésében. A kuratórium elnöke Balog Ádám, aki egyben az MKB elnök-vezérigazgatója is; Balog a 2010-es kormányváltást követően Matolcsy mellett a Nemzetgazdasági Minisztériumban államtitkár volt, s árnyékként követte főnökét az MNB-be, ráadásul kuratóriumi tag a Matolcsy elnökölte Domus Animae Alapíványban is. A jegybank alelnökeként éppen ő felelt az MKB szanálásáért, noha leginkább arról nevezetes, hogy úgy lett alelnök, hogy nem váltak ismertté monetáris politikai nézetei. Illetve dehogynem: parlamenti gazdasági bizottsági meghallgatásán mindössze háromperces felszólalásában egyetértéséről biztosította a bizottságot az előtte szólóval, Matolcsy Györggyel.

Rajta kívül a PADS kuratóriumának tagja Hetényi Márk, aki alapítványi szerepvállalása után egy évvel lett az MKB vezérigazgató-helyettese, s azóta az MKB-csoporthoz tartozó több leányvállalat felügyelőbizottsági tagja vagy ügyvezetője. Ugyanúgy a PADS kurátora Kardkovács Kolos, aki az MNB ügyvezető igazgatói székét hagyta ott (a szanálás tartozott hozzá) a talán kecsegtetőbb MKB-s karrierért. Kardkovács jelenleg fél tucat MKB-érdekeltségben, illetve további fél tucat pallasos érdekeltségben tölt be különféle pozíciókat: az MKB Szép kártya üzletágának vezetője és a 112 milliárdnyi vagyont kezelő MKB Nyugdíjpénztár ügyvezetője. Még nincs vége! Az MKB Üzemeltetési, az Euro-Immat Üzemeltetési és az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft.-k ügyvezetője is egy személyben (e cégek éves árbevétele az elmúlt években 7-8 milliárd, 2-3 milliárd és 230 millió forint körül volt). És még mindig nincs vége! Az eddigieken felül Kardkovács további három Pallas Athéné alapítványban felügyelőbizottsági tag (van, ahol elnök), sőt fb-tag a pallasos alapítású Optima, Kasselik-Ház és Vízház Zrt.-kben is.

Kardkovács Kolos

Kardkovács Kolos

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

A PADS igazgatója, Patakiné Gramantik Ildikó ugyancsak begyűjtött néhány sarzsit az MKB-ban. A korábban szintén az NGM-ben dolgozó Patakiné az alapítvány igazgatása mellett a Pallas-univerzumban az Optima és a Kasselik-Ház igazgatóságában tag, s korábban a FERIDA igazgatóságában is jelen volt, bár onnan február végén távozott. Feltehetően nem függetlenül attól, hogy márciusban ő lett a 10 milliárdos vagyont gondozó MKB Egészség- és Önsegélyező Pénztár ügyvezetője, miután korábban ugyanitt az igazgatótanácsot erősítette, ezenkívül helyet kapott az MKB Nyugdíjpénztárának igazgatótanácsában is. Kászpári Anita a PADS felügyelőbizottságának tagja, s nagyjából ugyanakkor, amikor Balog Ádám, átült az MKB-ba, ő is ott talált helyet magának. Talán nem véletlenül: Balog embereként tartják számon, korábbi munkahelyén, az MNB érdekeltségébe tartozó Pénzügy Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Zrt. ügyvezetői székében sajtóhírek szerint zokszó nélküli hajtotta végre Matolcsy mészárlási (kirúgási) utasítását. Néhány hónapra Patakiné is, Kászpári is felbukkan az MKB Pénzügyi Zrt. igazgatóságában is.

Fekete Zoltán tavaly októberben lett az MKB Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke, decemberben pedig a hat Pallas Athéné alapítvány közös cégének, az Optima Zrt.-nek a vezérigazgatója, majd Nagy Róza lemondása után idén áprilistól az igazgatóság elnöke, és az Optima által alapított Optimum-Béta, -Delta és -Penta ügyvezetője is. Halápi Dóra, aki amellett, hogy a kecskeméti Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány kurátora, valamennyi alapítványtól, összességében havonta súlyos milliókat fialó ügyvédi megbízásokat is kapott: a közérdekű adatigényléses perekben is ő képviselte az alapítványokat. Nos, Halápi az MKB Egészség- és Önsegélyező Pénztár igazgatótanácsának lett a tagja. Lay Csaba a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány kizárólagos tulajdonában álló Vízház Zrt. cégvezetője, ez a társaság 3 milliárdért viszi el éppen a Várkert Kaszinót. Lay májusban Hetényi Márkot váltotta az MKB Üzemeltetési Kft. ügyvezetői posztján.

Matolcsy pallasos világa mellett régi kipróbált fideszesként Szatmáry Kristóf, volt NGM-es miniszteri biztos az MKB Egészségpénztár igazgatótanácsi elnöke lett a márciusi tisztújításkor, Nagy Viktória pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium volt tanácsadójaként ma már ott ül az MKB igazgatóságában, az MKB Nyugdíjpénztár igazgatótanácsában, valamint az MKB Befektetési Alapkezelő és az MKB Jelzálogbank felügyelőbizottságában is.

Bár a jegybankelnök fia, Matolcsy Máté Huba egy ideje nem dolgozik az MKB-nál, az MNB vezetése és az MKB alkalmazottai közötti rokoni kapcsolatok megmaradtak: a Monetáris Tanács egyik tagjának, Pleschinger Gyulának a fia, Pleschinger Gyula Márk tavaly decembertől kezdődően cégjegyzésre is jogosult munkavállalója a patinás banknak.

Fogalmunk sincs, mit keres ennyi pallasos és egyéb Matolcsy-közeli ember az MKB-csoportban. De biztosan vannak tippjeik, mit hogyan kell csinálni.

(Az MKB körüli zavarosról e heti lapszámunkban olvashatnak részletesen!)

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.

Dehogy vagyunk egyedül

A vígjáték műfaja lefelé tartó pályájának igencsak a végét járja már, s mint számos híres képviselője, mára elgyengült, fárasztó, és ha mond is valamit, az gyakran kellemetlen vagy csitítgatni való. Elég csak az utóbbi idők tömeggyártott spin-off sorozataira gondolnunk, ha az eredetiek színvonalának revíziójával nem is szívesen zaklatnánk fel magunkat.

Tekintetek tüzében

  • Révész Emese

Czene Márta technikai tudása kivételes, nem sajnálja az időt és a fáradságot a részletek megmunkálására, vékony festékrétegei, kifinomult vonalrajza, kimért kompozíciói a reneszánsz fénykorát és a fotórealizmus legjavát idézik. Önmagában ez vajmi kevés lenne azonban ahhoz, hogy érdekes legyen a kortárs szemlélőnek.

Purcell zongorája

Az 1695-ben elhalálozott Henry Purcellnek természetesen nem volt zongorája, hiszen Bartolomeo Cristofori csak egy évtizeddel később találta fel a zongora ősének tekinthető fortepianót, majd újabb 60–70 évnek kellett eltelnie, amíg ez a hangszer lassan egyeduralkodóvá válva kiszorította billentyűs társait. „Purcell, a zongora poétája” – kommentálta a koncert előtt egy barátom kissé helytelenítő mosollyal Szokolov műsorát, aki a koncert teljes első félidejét az angol mesternek szentelte.

Az az űzött hang

„A csapat a Váladék nevű kocsmában gyűlt össze, hogy levonja a nap tanulságait”, olvassa fel színtelen hangon, hadarva A hosszú nap című tárcanovellájának első mondatát Tar Sándor valamikor 1993-ban. Hova sietett vajon? Vagy inkább honnan menekült? Semmi érzelem nincs a hangjában, és mégis zaklatottnak tűnik, talán a gyorsan eldarált szavak, a szinte fuldokló lélegzetvételei miatt. Hallgatni is felkavaró.

Az élet értelme

Ferdinand von Schirach izgalmas szerző: jogászból lett író, ami a hazánkban is játszott két színdarabján meg is látszik. A Terrort a Katona József Színház mutatta be 2016-ban, az Istent most láthatjuk először. Mindkettő zárt tárgyalás formáját ölti, a Terror a tárgyalóteremben játszódik, s bár az Istenben elhangzik az intelem, hogy „ügyvédnő, nem a bíróságon vagyunk”, és látszólag egy nyílt pódiumbeszélgetésen veszünk részt, valójában teljesen nyilvánvaló, hogy de, most is a bíróságon vagyunk. Ahol mi, nézők vagyunk bírók, és a felsorakoztatott számtalan érvből kell levonnunk a végső következtetést, majd szavaznunk kell arról, hogy támogatjuk-e Kertész Tibort abban, hogy orvosi segítséggel vessen véget az életének.

Korszerűtlen elmélkedések

  • Zelei Dávid

„Valószínűleg nem vagyok regényíró; valószínűleg olyan esszéíró vagyok, akinek regényeket kell írnia, mert esszét írni nem tud”, nyilatkozta egyszer a portugál José Saramago. Magyarul eddig hiányzó regényét, a Festészeti és szépírási kézikönyvet kézbe véve pedig minden eddiginél jobban mögé láthatunk e Nobel-díjasként azért álszerénynek ható kijelentés miértjének.

Körözik Putyint

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnök és Marija Alekszejevna Lvova-Belova, a gyerekjogok oroszországi elnöki biztosa ellen. Mindkettőjükkel szemben az a megalapozott gyanú merült fel, hogy legkésőbb 2022. február 24-ét követően ők maguk adtak parancsot gyermekek kényszerdeportálására és kényszeradoptálására, illetve nem akadályozták meg alárendeltjei­ket ebben. Ez a nemzetközi jog szerint háborús bűnnek számít.

Mindent és mindenkitől

Megkárosítva érzi magát és feljelentést tervez több olyan orosz állampolgár, aki magyar letelepedési kötvényt vásárolt a VolDan Investments Ltd. nevű közvetítőcégen keresztül.

„Még erős a magyar felhozatal”

Mi a helyzet a Trafóval a Sberbank csődje óta? Visszakapták-e a pénzüket? – kérdeztük az illetékestől. A beszélgetés során szó esett még arculatváltásról, színházi fenntarthatóságról, a független előadóművészek helyzetéről, egyáltalán a magyar kultúra kilátásairól.