Elvitte a rendőrség munkatársunkat a Városligetből! – Janisch Attila reagálása

  • Janisch Attila
  • 2016. július 6.

Belpol

A rendőrség elvitte Csillag Ádámot, aki filmet készített éppen a városligeti eseményekről. Csillag Ádám filmjeit rendszeresen leadja online kiadásunk.

Orbán Viktor rendőrsége elvitte Csillag Ádámot. Egy önkényúr, egy diktátor nem tűri, hogy más nyom is maradjon utána, mint amit ő jónak lát hagyni.

false

 

Fotó: Valczer Hajni


A rendszer, ahol a professzionális és elfogulatlan dokumentátorok nem rögzíthetik az eseményeket, ahol nekik is félniük kell, ahol már ők is kiszolgáltatottjai a hatalmi önkénynek – nos, abban a rendszerben tényleg minden és bármi megtörténhet

És ne legyen kétségünk: a bármi meg is fog történni.

Sőt már történik is.

Az külön említésre méltó, ahogy Ádám ellen tömegesen lépnek fel a magát mindenekfelett állónak tartó kormányzat szolgálatában intézkedő erőszakszervezet (többé ne hívjuk rendőrségnek) emberei. A képen jól látni, hogy Ádám nem hagyja abba a filmezést, nem teszi le a kamerát (persze nem is tudja, mert az a testére van erősítve, hiszen csak az egyik keze ép, így nincs másik keze, amellyel a kamerát tartani tudná), nyilván ez volt a főben járó vétség, amit elkövetett, vagyis hogy nem hagyta abba a rögzítését, a dokumentálását annak, ami (most épp) a Ligetben történik, ahová már százával küldi ki a hatalom az intézkedései ellen tiltakozókkal szemben egyre brutálisabban fellépő embereit.

Két karhatalmista taszigálja a többiek gyűrűje közepén Ádámot. Elviszik. Hová? És mit tesznek vele? Rabosítják? Megvádolják? Megverik? Elmegyógyintézetbe zárják? Összetörik a kameráját, a munkaeszközét? Kinyomják a szemét?

Hiszen bármi megtörténhet (amiként azt két éve Orbán, az illiberális diktatúra beharangozójaként maga jelentette be).

Egy becsületben megőszült, köztiszteletben álló filmrendezőt inzultál éppen ez a mocskos hatalom, azt az embert, aki felbecsülhetetlen értékű dokumentációt hozott létre az elmúlt években Magyarország legsötétebb évtizedének, a kontrollját vesztett Orbán egyre gátlástalanabbá váló uralkodásának hétköznapjairól, történéseiről.

Amit ma Ádámmal tesznek, azt már holnap bármelyikünkkel is megtehetik!

(Ádám telefonja kikapcsolva, egyelőre elérhetetlen.)

Mindegy, hogy a XIV. Kerületi Rendőrkapitányságot vagy a Budapesti Rendőr-főkapitányságot hívom információt kérve – ugyanazzal a női hanggal kerülök kapcsolatba, aki az érdeklődésemre ezt mondja: „Ha elvitték, biztosan volt valami oka!” – majd a kérdésemre, hogy mégis kinél lehetne érdeklődni, nem kevés cinizmussal teszi hozzá: „Ha olyan fontos magának, menjen oda!”

Gondolom, ha Ádám családja érdeklődne, akkor ők is ezt a választ kapnák.

Itt tartunk ma, 2016. július 6-án Magyarországon.

Figyelmébe ajánljuk