Ez egyre kínosabb: a nemzetbiztonsági bizottság a szaúdi olajmágnásról kérdezte Lázár Jánost

  • - urfi -
  • 2016.06.07 13:44

Belpol

Arról az FBI által körözött személyről van szó, akinek partnereit lefotóztuk Tiborcz Istvánnal.

A nemzetbiztonsági bizottság tegnapi ülésén a felelős miniszter, Lázár János számolt be a hírszerzés tavalyi teljesítményéről. Meg volt vele elégedve.

Kapott azonban kellemetlen kérdéseket. Az LMP-s Szél Bernadett újságíróknak elmondta, hogy az ülésen kérdezte Lázár Jánost az úgynevezett Pharaon-üggyel kapcsolatban, arról, hogy "sikerült-e már rendet tenni a kormányban". Mint mondta, szomorúan hallotta, hogy még mindig nem, ezért az LMP kezdeményezni fogja, hogy az ügy tisztázására a nemzetbiztonsági bizottság üljön össze az érintett titkosszolgálatok összehívásával - írja a Népszava.

Szél Bernadett az ülés után

Szél Bernadett az ülés után

Fotó: MTI

Április végén a bizottság már meghallgatta a szolgálatok jelentését a szaúdi olajmágnásról, Ghaith Pharaonról. A több mint háromórás meghallgatás után azt hangoztatta Németh Szilárd, hogy nincs Pharaon-ügy - tudósított a HírTV. „Mind az FBI-jal, mind a CIA-jel együttműködik a magyar szolgálat, sőt az Interpolon keresztül is információk érkeztek, és ma az az információ, hogy ez a Pharaon nem az a Pharaon” – jelentette ki a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke.

Ebben azonban egyaránt kételkedtek a bizottság szocialista, jobbikos és LMP-s tagjai, akik szerint nem kaptak megnyugtató válaszokat, és a szaúdi férfi "óriási nemzetbiztonsági kockázatot" jelent.

De ki ez a Pharaon?

Nem akárki. Egy időben a második legnagyobb szaúdi befektetőként tartották számon az Egyesült Államokban, de a gazdaságtörténet egyik legismertebb csalása, a BCCI botrányos bukása után több országban perbe fogták; a Forbes magazin 2008-ban a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa közé sorolta, illetve amerikai pénzintézetek bedöntése miatt sokáig az FBI is körözte. Egy 2002-es francia parlamenti jelentés úgy ír róla, mint aki kapcsolatban áll a terrorszervezetek – köztük az al-Káida – által is használt iszlám pénzügyi hálózattal, miközben az amerikai hadseregnek is szállított hadászati eszközöket.

És mi köze Magyarországhoz?

Papíron semmi. Annál aktívabb viszont nálunk egy Ammar M. Abu Namous nevű jordán ügyvéd, akit a Heti Válasz Pharaon ügyvédjének nevezett. Hogy mást ne mondjunk, Namous a Bank of Jordan igazgatóságában egy olyan cég képviselőjeként ül, amelynek valódi haszon­élvezője a bank 2014-es jelentése szerint Pharaon és három családtagja. Ugyanez a Namous pedig tagja egy másik nagy cég igazgatóságának is, amelyet konkrétan Pharaon elnököl, de tagja még Jordánia magyarországi konzulja, a Fidesszel kiváló kapcsolatokat ápoló Zaid Naffa is. És ugyanez a Namous alapított hét, azaz 7 darab céget, amelyeknek a nevei Pharaon-Alfa, Pharaon-Beta és így tovább, és amely cégek egy kivételével mind Zaid Naffa címére vannak bejegyezve. Az egyik ilyen cég szerezte meg a seregélyesi kastélyt, és a helyi lap egészen szürreális fotósorozatán azt is megtekinthetjük, ahogy tavaly ősszel Pharaon, Namous és Naffa a falunapon nézegetik a táncoló kislányokat és majszolják a pogácsát.

Az alsó képen jobbról: Naffa, Namous, Pharaon

Az alsó képen jobbról: Naffa, Namous, Pharaon

Fotó: Kisbíró

A fenti úriemberek céghálójába tartozó egyik cég megvette a seregélyesi kastélyt, a másik pedig a József nádor téri Postabank-székházat. Az előbbiben pont azután adta el részesedését Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő igazgatója, hogy találkozott Tiborcz Istvánnal (lásd cikkünket). Ez biztosan véletlen, az viszont már aligha, hogy a Postabank-székházat egy olyan cégtől szerezték meg Namousék, amelynek illetékét a miniszterelnök veje fizette be.

Ezek után már csak hab volt a tortán, hogy az üzlet után nem sokkal többször is láttuk Tiborczot tárgyalni Namoussal és Naffával. Az erről készült fényképeket és a sötét háttérbe bevilágító cikket az aktuális Narancsban találják.

Neked ajánljuk

A bizonytalanság tudománya

  • Fekete Émi

Betlen Anna a nemváltoztatás és transzmozgalom kritikusaként minősítette a nemi egyedfejlődésről, az interszexualitásról, valamint a nemi átalakító kezelések egyes egészségügyi kérdéseiről szóló írásaimat. Bírálata szerint „nagyrészt fikciókra, tisztázatlan, átgondolatlan állításokra” alapoztam tételeimet. 

Az örök másodikok

  • Nagy István

Hiába számít Wales legsikeresebb együttesének a Manic Street Preachers, a top pozíció eddig csak egyszer, a This Is My Truth Tell Me Yoursszal jött össze nekik a brit albumlistán, és annak is már 23 éve.

Ismétlő órák

  • Bacsadi Zsófia

1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós, a magyar mozgóképkultúra sokat vitatott főalakja. Legfőbb ideje, hogy utánanyúljunk, amíg nem távolodik túl messzire.

Kosztümben

  • TPP

A Füst Milán-regény adaptálásával régi álmát valósítja meg a hosszú kihagyás után a filmezéshez a fesztiváldíjakkal elhalmozott, Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmmel visszatért, ekként nagyobb s drágább tervek megvalósítására jobb eséllyel pályázó Enyedi Ildikó.

Álljunk meg egy szóra!

  • Novák Piroska

Husz Ágnes keramikusművész 1994 óta él és dolgozik Japánban. A Tomeishi-projekt, egy nemzetközi színtérre tervezett utazó kiállítás tavaly debütált Tokióban. A budapesti helyszínre érve az anyag már olyan friss és helyspecifikus darabokkal is bővült, amelyek a nyáron készültek Kecskeméten, a Nemzetközi Kerámia Stúdióban.

Szörnyeink

  • Rádai Andrea

Ritkán fordul elő, hogy epikus mű színházi adaptációja nem hagy hiány­érzetet maga után. A Káli holtak ilyen, sőt a feldolgozás bizonyos értelemben meg is haladja az alapjául szolgáló regényt, de legalábbis megoldásokat kínál a szöveg vélt vagy valós problémáira.

„Két évig pihentem”

  • Csáki Judit

Lassan negyven éve a Katona társulatának tagja. Most leg­újabb bemutatója, a Káli holtak kapcsán kérdeztük a hosszú szériákról, a pihenésről és a színház szerepéről.

„Remélem, vicces”

Humor, irónia, szokatlanság keveredik az alakjában. Kaposváron végzett, tagja volt Bodó Viktor társulatának, majd szabad­úszóként számos – főleg független – produkcióban dolgozott, amelyek közül talán A halál kilovagolt Perzsiából volt a legki­emelkedőbb. Útkeresésről, stand-upról, és az egykori SZFE-ről is beszélgettünk.

„Mintha egy démon”

  • Szentgyörgyi Rita

A római székhelyű NoGravity Company alapítója egyedülálló összművészeti előadásokat hoz létre saját fejlesztésű színházi gépek és koreográfiai technikák segítségével. A társulat a megújult Budapesti Őszi Fesztiválra, a Dante halálának 700. évfordulójára tervezett Infernóval érkezik, hogy háromdimenziós koreográfiával, repülő táncosokkal és káprázatos jelmezekkel repítsenek el minket a barokk kor illúziószínházába.