A vezetőség zöme és több munkatárs is távozott egy fővárosi gyermekotthonból

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 27.

Belpol

Nem voltak hajlandók kitölteni a szenzitív adatok közlését követelő feddhetetlenségi nyilatkozatot.

A fővárosi Cseppkő Gyermekotthont múlt szerda óta megbízott igazgató vezeti, mert a vezetőség zöme és több munkatárs is távozott – tudta meg a 24.hu. A lap az intézményben dolgozó források beszámolói alapján arról ír,

a háttérben az áll, hogy többen nem voltak hajlandók kitölteni a szenzitív adatok közlését követelő feddhetetlenségi nyilatkozatot.

Ezt az értesülést a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is megerősítette a lapnak. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, egy friss rendelet értelmében a gyermekvédelemben dolgozóknak átfogó alkalmassági vizsgán kell átesniük, amiben, egyebek mellett, arra is kíváncsi a Belügyminisztérium és az átvilágítást végző Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), hogy félnek-e a sötétben. A kérdéssor a munkavállalók kifogástalan életvitelét hivatott felmérni, és olyan magánjellegű kérdéseket is feltesz, mint hogy mi a válaszoló családi állapota, kivel él együtt és mióta, ráadásul a hozzátartozóiról is adatokat kell szolgáltatnia. A gyermekvédelmi dolgozóknak emellett nemi életükről és irányultságukról is nyilatkozniuk kell egy szakpszichológusnak, ha pedig valaki megtagadja az átvilágítást, nem folytathatják a munkájukat.

A Cseppkő Gyermekotthoni Központ titkárságán a 24.hu megkeresésre nem cáfolták a felmondásokról szóló információt. A megbízott vezető, Deákné Szitár Ildikó, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságra (SZGYF) továbbította a lap írásbeli kérdéseit, az SZGYF pedig az információkat megerősítve közölte:

„A Cseppkő Gyermekotthoni Központ igazgatójának 2024. augusztus 21-én a jogszabály erejénél fogva azonnali hatállyal szűnt meg a munkaviszonya, mert a kifogástalan életvitel ellenőrzést ellehetetlenítette azzal, hogy az ellenőrzés alapjául szolgáló adatlapot nem írta alá.”

„A Cseppkő Gyermekotthoni Központban (Budapest) válaszadásunkig 18 főnek, a munkavállalók 16,3 százalékának szűnt meg a munkaviszonya közös megegyezéssel, amit a munkavállalók kezdeményeztek a kifogástalan életvitel ellenőrzés miatt” – tette hozzá az SZGYF.

Az intézmény korábbi vezetője, Herczeg Krisztián nem kívánt interjút adni az ügyben, ehelyett a következő, írásos nyilatkozatot küldte a 24.hu-nak: „A 14 évnyi gyermekotthoni igazgatói poszttól fájó szívvel és saját döntésem alapján búcsúztam el. Ennek oka az volt, hogy a gyermekek szeretete ellenére olyan feltételeket kellett volna elfogadnom, amelyek sem szakmailag, sem emberileg nem voltak már vállalhatók számomra.”

(Címlapképünkön: Egy kislány a Cseppkő Gyermekotthon színháztermében 2014. szeptember 12-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk