Interjú

"Abszolút determinált helyzet"

Páva Zsolt, a Fidesz és az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) jelöltje

  • Somlyódy Nóra
  • 2009. április 23.

Belpol

Magyar Narancs: Ha megnyeri a polgármester-választást, másfél év alatt min tud változtatni? Páva Zsolt: Egyet lehet csinálni, azokat az irányokat nagyjából kijelölni, amiket a városnak követnie kell a következő időszakban, mert az irányok most nem jók. Pontosabban nincs iránya a városnak, ami azért döbbenetes, mert az Európa Kulturális Fővárosa program egyértelmű útirány, amit a városvezetés készen kapott. De úgy tűnik, ez is kevés volt, nem tudnak élni vele.

MN: Mik azok az irányok, amiket most kijelölne?

PZS: A polgármesternek az a feladata, hogy megpróbáljon a fejekben és a lelkekben rendet rakni.

MN: Gondolom, nem fogja egyenként kezelésbe venni minden egyes ember lelkét. Mire gondol pontosan?

PZS: Hitet adni, jövőképet felvillantani. Pécs egy nagyon öntudatos, büszke város volt, ha nem fennhéjázó dolog ezt mondani. Erős volt a lokálpatrióta érzelem, ez romokban hever mára.

MN: Mire elég a másfél év?

PZS: A költségvetés további erózióját meg kell szüntetni. Túl kell élni ezt a másfél évet, nem zuhanhat a város még mélyebb adósságcsapdába.

MN: Harmincegymilliárd forint a város hitelállománya, az éves költségvetésének közel a háromnegyede. Az EKF új létesítményei ehhez képest még pluszt jelentenek.

PZS: Elfogyott a hitelkeret. Vannak bizonyos tartalékkeretek, nyilván messze alultervezettek ahhoz, hogy kiszolgálják az igényeket. Mindent be kell vetni. Azt a közösségi élményt kell a városnak átélnie, hogy érezzék, hogy pécsiek. Pécs ad és kap valamit az EKF miatt, és a pécsiek ezért hajlandók is tenni.

MN: Nem sokkal Tasnádi Péter halála előtt Révész Mária, a Fidesz helyi elnöke még azt nyilatkozta, hogy "újra kell gondolni, érdemes-e megépíteni a tervezett intézményeket". Most, hogy helyzetbe kerültek, másképp gondolják?

PZS: Én magam soha nem mondtam ilyet. Nem tudom, hogy előny-e vagy hátrány, hogy a polgármester abszolút determinált helyzetbe kerül, mert minden közbeszerzés és szerződéskötés május 6-7-ig, a választás előtt meg fog történni. Egy projektben van mozgástér, a közterek, közparkok megújítása ügyében, itt kell elérni azt, hogy a határidők tényleg betarthatók legyenek. Alapvetően a programokkal kell foglalkozni. Olyan programokat kell hozni, amikben a pécsiek és az idelátogatók a kedvüket lelik.

MN: A programjában azt írja, hogy a civilekre szeretne támaszkodni. Amikor a kulturális főváros pályázatírói a kálváriájukat járták, akkor a Fidesz nem védte meg őket. Az EKF titkosított megvalósíthatósági tanulmányterveit egy civil csoport, a Társaság a Közérdekű Adatokért (Taka) perelte ki az önkormányzatból. Ők a legerősebb civil erő azon a Tubest ellenző csoporton kívül, akik mögött valóban ott van a helyi jobboldal.

PZS: Ezért mondom, hogy a civilekkel kell dolgozni. Méltánytalan dolognak tekintem, amit mond, hiszen sok ügyben éppen a Fidesz emelte fel a szavát. A Tubes ügyét is elsők között mi kezdtük el bolygatni. Az EKF 330 milliós tanulmányai miatt mi tartottunk sajtótájékoztatót, mi adtuk át az iratokat a Takának. Pesten az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy mi volt a pécsi közgyűlésben. Ez a szocialista bagázs két többségi szavazattal mindent átvert erőből. Jött a 2006-os kampányban a mézesmázos szöveg, hogy működjünk együtt, de ebből semmi nem lett. Fütyültek ránk meg a pécsiekre.

MN: A jelenlegi közgyűlési arányok szerint akkor is kisebbségben lesz a jobboldal, ha önt megválasztják.

PZS: Szűkebb lesz a közgyűlési többség. A negyvenegy fős testületből az én mandátumomat is számítva, huszonegy főre csökken az MSZP-SZDSZ-koalíció. Juhász Istvánt nem számítom, mert független marad.

MN: De szavazni Juhász István (Toller korábbi jobbkeze, aki függetlenként kívánt indulni a polgármesteri székért, ám végül Szili javára viszszalépett - S. N.) is fog. Az SZDSZ hogy pozicionálja magát? Éppen az ő két szavazatuk hiányzik a többséghez, és úgy nyilatkoztak, a koalíciós szerződésüket Tasnádi Péterrel kötötték - ezt felülírja a mostani választás.

PZS: Papíron léteznek, de facto nemigen tudunk a városban folytatott működésükről. Amíg nincs választási eredmény, nem fogok semmiféle alkukat megkötni. Ha én leszek az új polgármester, erős politikai legitimációm lesz, amit a pécsi polgárok adnak. Ez nem többség-kisebbség kérdése.

MN: De a testületben nem a pécsi polgárok szavaznak, hanem az általuk megválasztott képviselők.

PZS: Szerintem ezt ügyes politizálással belül el lehet intézni.

MN: Mire gondol?

PZS: Tömeges többségi döntésekre nem lesz szüksége a polgármesternek, hiszen csak másfél évről beszélünk a következő választásig. Úgy gondolkodom, hogy én is behozok egy alpolgármestert, az lenne a méltányos, ha legalább egy alpolgármester az általam választott személy lenne. A tanácsnoki posztokat szeretném megszüntetni, vannak MSZP-s tanácsnokok, akik állítólag dolgoznak, és ezért kapnak tiszteletdíjakat. Most ön abból indul ki, hogy odamegyek, és háború lesz, de én nem ezért megyek oda.

MN: Ezt nem gondolom, ön békés ember hírében áll. Az emberekben viszont élénken él az 1994-98-as ciklus, amikor ön egy ennél sokkal kiélezettebb helyzetben volt polgármester, és a testület gyakorlatilag működésképtelenné vált, amikor a szabaddemokraták kihátráltak ön mögül.

PZS: És azt a helyzetet viszonylag jól abszolváltam, a város nem rokkant bele.

MN: Nyilván nem ettől függetlenül lépett hátrébb a politizálástól két ciklusra.

PZS: A költségvetési hiányunk akkor 500 millió volt, most harmincegymilliárd. Konszolidált, normális, tiszta állapotok maradtak utánam.

MN: Jó ideig lehetett hallani arról, hogy a 2010-es választásokon - mikor még szó sem volt egy idei választásról - nem ön lenne a Fidesz jelöltje, Orbán Viktor másban gondolkodik.

PZS: Ezt velem senki sem közölte.

MN: Azért is, mert 2006-ban, amikor országos szinten tarolt a Fidesz, alulmaradt a polgármester-választáson azzal a Tasnádi Péterrel szemben, aki viszonylag ismeretlenül, a megyei szintről csúszott be az utolsó pillanatban a szocialisták jelöltjeként.

PZS: 287 szavazattal maradtam alul, ezt erkölcsi szempontból nem tartom rossz helytállásnak. A politikában az ilyesmit ugyan nem díjazzák, viszont engem megnyugtatott, hogy nem kerültem megalázó helyzetbe. Orbán Viktor meg volt elégedve az eredménnyel, legalábbis nekem ezt mondta.

MN: Milyen úgy kampányolni, hogy a fő ellenfele nincs itt?

PZS: Tőle kellene megkérdezni, milyen úgy kampányolni, hogy nincs itt. Ha egy héten három napot a parlamentben töltenék, és aztán hét végén itt kampányolnék, az nem lenne hiteles. Ezért döntöttem úgy, amikor nemrégiben megürült egy hely a parlamentben és ezt felkínálták számomra, hogy megtisztelő, de nem fogadom el, így lett Hoppál Péter parlamenti képviselő.

MN: Azt mondja, a civilek jelöltje szeretne lenni, Szili Katalin is ugyanerre törekszik.

PZS: Én inkább azt mondom, a pécsiek jelöltje vagyok. Azt kellene megnézni, mi van a szavak mögött. Az csak divatos szöveg, hogy össze kell fogni. Az én szavaim mögött viszont van fedezet. Minden kérdésben nem tudom a pécsiek véleményét megkérdezni, de a pécsiek torkig vannak azzal, hogy folyamatosan voluntarista döntéseket hoznak a fejük felett, ahogy már Toller polgármester is tette, aki gyakran a képviselő-testületet sem kérdezte meg. Alapvető téveszme, hogy ez a város az MSZP hitbizománya. Nem az ő külön jussuk, hogy Pécs vagyonával úgy gazdálkodjanak, hogy a város folyamatos vagyonvesztésen menjen keresztül.

MN: Mindketten a politikán felül álló jelöltekként szeretnének bemutatkozni, ellenzik a tubesi lokátor megépítését, a közbiztonságra koncentrálnak, mi a lényegi különbség a programjuk között?

PZS: Én azt szoktam mondani, hogy ezt a programot a pécsiek írták, én csak szerkesztettem. Szili Katalin azt írja a programjában, hogy megváltoztatom, megcsinálom stb., egyes szám első személyben, ami a felvilágosult abszolutizmus korát idézi. Ezzel szemben mi kiküldtünk hatvanezer kérdőívet, és rangsort állítottunk fel a pécsiek válaszai alapján. Az elkészült program ennek a közös munkának a gyümölcse.

MN: Nem tisztem az ellenfeléről nyilatkozni, de ő is megszondázta a pécsieket.

PZS: Nem tudom, mit tett az ellenfelem, de én biztosan megtettem. A programot nem a kampány nyitányakor hirdettem meg, hanem három héttel később, mert addigra fejeztük be a kérdőívek feldolgozását. Erre ő azt mondta, hogy elplagizáltam a programját. "Megoldom" a tubesi problémát, írja Szili Katalin. Ez mit jelent? Megépíti vagy nem építi meg? Én azt mondom, nem épül meg. Itt nem lehet finoman fogalmazni.

MN: Mit lehet ebben az ügyben tenni? Az építési engedély per alatt van. Ha elveszítik, akkor érvényesül a területrendezési törvénynek az a passzusa, ami lehetővé teszi, hogy a kormány átlépjen a helyi döntéseken.

PZS: A polgármester csak olyan napirendi pontot terjeszt elő, ami a pécsieknek is megfelel. Én ezt fogom tenni. De ha minden csatorna bedugul, akkor marad a polgári engedetlenség. Ott piknikezünk, és nem engedjük, hogy építkezzenek. Nem leszek egyedül, ebben biztos vagyok.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.