Az ÁSZ szerint túl sok a diplomás nő, csökken a házasság és a gyerekvállalás esélye

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 25.

Belpol

Egyébként is, a nők érdekeltek abban, hogy a férfiak jól teljesítsenek és sikeresek legyenek. Rég hordtak össze ennyi hülyeséget...

Tökéletesen illeszkedik az Orbán-kormány filozófiájába az Állami Számvevőszék idén júliusban publikált „Pink education” jelenség Magyarországon című elemzése – írjaNépszava.

Az országgyűlési választás ideje körül 700 szülő és pedagógus részvételével lebonyolított reprezentatív kérdőíves kutatás során arra keresték a választ, hogy a hazai oktatási rendszer egyenlő esélyeket biztosít-e a fiúknak és a lányoknak, illetve milyen szerepet játszik a folyamatban a pedagógus szakma elnőiesedése.

 Az elemzés főbb megállapításai szerint:

  • 2010-2021 között minden évben több nő nyert felvételt a felsőoktatásba, mint férfi, a 2022-es tanév őszi félévében már 54,5 százalék lesz a nők aránya.
  • A nemi arányok eltolódásában közrejátszhatott például a pedagógus szakma elnőiesedése, hisz' a tanárok 82 százaléka ugyanis nő.
  • Az elemzés szerint a nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága demográfiai problémákat is okozhat, megnehezíti a pártalálást, illetve a termékenység csökkenésének kockázatához vezethet, mivel a nők házasságának valószínűsége és ezzel a gyerekvállalás esélye is csökken.
  • A kutatás részeként készített felmérés alapján a "lányos" tulajdonságok – érzelmi, szociális érettség, szorgalom, szófogadás, monotóniatűrés, jó szóbeli és írásbeli kifejezőkészség – fontosabbak az iskolákban, mint a "fiúsnak" tartott készségek, vagyis a reál tantárgyakhoz szükséges matematikai, technikai és műszaki érzék, a logika, a térlátás vagy éppen a kockázatvállalás.A férfias tulajdonságok büntetése az iskolákban mentális problémákat okoz a fiúknak, akik így nem tudják sajátos képességeiket kibontakoztatni és hatással van a szorgalmukra is – véli az ÁSZ.
  • Azt is írták, hogy a nők érdekeltek abban, hogy a férfiak jól teljesítsenek és sikeresek legyenek. Amennyiben a fiús tulajdonságok kibontakoztatása hátrányt szenved, az gazdasági károkat okoz.
  • Az ÁSZ kutatói szerint a pink education (elnőiesedő oktatás) "nem csupán az ország versenyképességére lehet hatással, de az iskolarendszer társadalmi mobilitást előmozdító szerepét is negatív irányban befolyásolhatja".
  • A kutatásban résztvevők szerint a lányok szorgalmasabbak, de az elemzők rámutatnak, hogy "aki már megfigyelt kisfiút dekázás közben, az láthatja, hogy a férfiak rendkívül nagy koncentrációval tudnak feladatokat elvégezni".

Az elemzők szerint sikeres önálló felnőttkori életvezetésre felkészítő oktatási stratégiára van szükség, emiatt indokoltnak tartják a mélyebb kutatását a jelenség következményeinek és az eredmények függvényében intézkedések meghatározását.

(Népszava)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk