Akadémiai Dolgozók Fóruma: politikai nyomásgyakorlás alatt vannak a meteorológusok

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 25.

Belpol

Így felesleges fenntartani egy tudományos intézményt, ha előre megmondják, milyen eredményeket várnak.

Egy szakmailag megalapozott döntés miatt nem érhet senkit retorzió, ez az adott esetben azt is jelenti, hogy ha lettek volna hiányosságok, azt csak egy részletes vizsgálat tudta volna megállapítani. Nem valószínű, hogy ezt két nap alatt lefolytatták”

mondta az RTL Klub Híradójának Lőrincz Viktor Olivér, az Akadémiai Dolgozók Fórumának alelnöke az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vezetőinek elbocsátásáról.

Szerint valójában az OMSZ egyáltalán nem adott ki téves előrejelzést augusztus 20-án. "Itt nem egy téves előrejelzésről van szó, hanem egy százalékos előrejelzésről, amit, ha a politikai döntéshozók nem tudnak kezelni, akkor az elsősorban a politikusok, illetve a döntéshozó szervek hibája" – fogalmazott.

Az akadémikusok szerint nagyon súlyos beavatkozás történt az akadémiai és a tudományos életbe, hiszen a tudósok saját eszközeikkel, műszereikkel dolgoztak és jutottak valamilyen eredményre, ami a tudományon alapult.

"Így nem lehet dolgozni, hogy folyamatosan politikai nyomás helyeződik a meteorológusokra, így nem lehet tudományos kutatást végezni, ami megalapozna egy helyes szakvéleményt. Felesleges fenntartani egy tudományos intézményt, ha előre megmondjuk, milyen eredményeket várunk tőlük" – hangsúlyozta az Akadémiai Dolgozók Fórumának alelnöke.

Mint ismert, az OMSZ vezetőit, Radics Kornéliát és Horváth Gyulát Palkovics László augusztus 22-ével menesztette, indoklás nélkül. A napokban tartott Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer azt mondta, hogy az elbocsátás nem kizárólag az augusztus 20-i eseményekre vezethető vissza, de az volt az utolsó csepp a pohárban. Majd Palkovics László egy interjúban pedig azt mondta, a kormány nem kíván beleszólni az OMSZ működésébe, de nem kíván változtatni az OMSZ vezetőinek menesztésén, ő maga az operatív törzs ülésén egyébként ott sem volt.

(RTL Klub/Híradó)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk