Azonos órabérért dolgozik egy kezdő orvos és egy gyorséttermi beosztott

  • narancs.hu
  • 2020. május 31.

Belpol

Egy szakorvos pedig kevesebbet keres, mint egy szakmunkás.

Havi 170 ezer forintot visz haza egy kezdő sürgősségi orvos, így nem több az órabére, mint egy gyorsétteremben dolgozónak, a szakorvos is kevesebbet keres, mint egy szakmunkás – mondta az RTL Klub Híradójának a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke.

A hvg.hu beszámolója szerint Álmos Péter arról is beszélt, a jövő évi költségvetés tervezetében nincs nyoma béremelésnek, amiről a járvány előtt tárgyaltak a kormánnyal. A kamara attól tart, hogy ezért még több orvos hagyhatja el az országot vagy a pályát.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által megígért 500 ezer forintos juttatás jól jön, de nem elég, az orvosoknak rendszeresség és kiszámíthatóság kell, ezért a szervezet levélben fordult a kormányfőhöz. Álmos szerint azt szeretnék, hogy egy kezdő orvos bére nettó háromezer, egy szakorvosé 4500 forint legyen óránként, egy 40 éve dolgozó szakorvos 7500 forintot kapjon.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) januárban kezdődtek el a tárgyalások, ami a járvány miatt megszakadtak. Az RTL Klub megkereste a tárcát, ami azt reagálta, 2010 óta 2,5-szeresére emelkedett az orvosok bére, a kormány célja, hogy ez tovább fejlődjön, de erről a járvány után tudnak egyeztetni.

Figyelmébe ajánljuk