Balatonfűzfő megtiltotta volna az 5G tornyok telepítését, de a Kúria ezt nem engedi

  • narancs.hu
  • 2021. július 9.

Belpol

A polgármester szerint az 5G tornyok egészségügyi hatásai nem tisztázottak. 

Érvénytelenítette a Kúria a balatonfűzfői rendeletet, amelynek értelmében a település a belterületén megtiltotta az 5G adótornyok telepítését – írja a Telex.

Az önkormányzat helyi építési szabályzatát (hész) Szanyi Szilvia polgármester módosította még a veszélyhelyzet idején, amikor a településvezetők az önkormányzat képviselő-testelete nélkül hozhattak döntéseket. Szanyi rendelete korlátozta a mobil hírközlő bázisállomásokat. „Jelenleg egy önálló adótorony van Tobruk területén, a vonalas és mobil hírközlési ellátottság mindenhol teljes. A város egyedüli sajátossága a rendkívül nagy belterület, melyen belül és az attól való távolságot szeretné az önkormányzat a mobil hírközlő berendezések elhelyezhetősége tekintetében megszabni. A lakosság nagy része ugyanis nem szeretné az újabb mobil hírközlési fejlesztések (5G) rendszereinek kiépítését, mivel annak egészségügyi hatásai nem tisztázottak” – állt a módosításban. 

A rendelet értelmében a város „közigazgatási területén önálló hírközlési adótorony, új hírközlési berendezés és bázisállomás, lakó- és üdülőterületen, valamint a lakóépület elhelyezését lehetővé tévő település központi területeken, valamint azoktól ... 1500 m-es távolságra nem helyezhető el.” Továbbá a módosító szerint a Balatonfűzfőn lévő hírközlési berendezések 5G-hálózat fejlesztése céljából nem bővíthetők, illetve nem cserélhetők le.

Azonban a Kúria Önkormányzati Tanácsa úgy véli, hogy a rendelet ellentétes más jogszabállyal, tehát alaptörvénybe ütközik, és a döntése értelmében összhangba kell hozni az érintett törvénnyel. Továbbá az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell az elektronikus hírközlési szolgáltatások nyújtásának szabadságát az alkalmazott technológiától és berendezéstől függetlenül, ezt csak a közrenddel, közbiztonsággal és közegészséggel kapcsolatos okokból korlátozhatják.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk