Balatongyörök: sikeres volt az önkormányzati és lakossági tiltakozás

  • narancs.hu
  • 2020. május 25.

Belpol

Nem épül ipari kikötő Balatongyörökön.

Úgy tűnik, sikeresen tiltakoztak a balatongyörökiek a tervezett ipari kikötő építése ellen - írja a Népszava.

A Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi, online ülésén megszületett a hivatalos döntés, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem épül ipari kikötő a településen, a Szent Mihály-kápolna lábához. "Sikeresnek bizonyult az önkormányzati és lakossági tiltakozás" - idézik Bíró Róbertet, Balatongyörök polgármesterét.

A Balatongyörök és Vonyarcvashegy határába tervezett ipari kikötő ötletét még tavaly ősszel, az önkormányzati választások után hozták nyilvánosságra. Eszerint nemcsak kikötő, hanem kőberakó is épült volna, ahol a Balaton-felvidéki bányák termését rakták volna uszályokra. A terveket a helyiek kezdettől fogva ellenezték: tiltakozó csoport alakult a Facebookon, petíciót indítottak, több szász fős demonstrációt tartottak. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szembesült az erős ellenállással, törekedett az együttműködésre, és miután a janurái lakossági fórumon sem sikerültmeggyőzniük a helyieket a beruházások létjogosultságáról, a Balaton Fejlesztési Tanács ülésén bejelentették, hogy Balatongyörökön biztosan nem épül meg az ipari kikötő.

A bejelentés szerint más helyszínt keresnek a létesítménynek, de jelenleg semmilyen szolgálati kikötő engedélyezése nincs folyamatban, közölta Siklós Gabriella, az OVF sajtószóvivője a Népszavával.

A balatongyörökiek az új zagytározóval kapcsolatban is fellélegezhetnek: ez sem épül Györökön, sőt, a régi zagykazettákat is kiürítik, tartalmukat valamelyik lezárt bauxitbányába szállítják.

Új lerakóhelyre azonban szükség lesz a Balatonnál, ugyanis három ütemben, 90 milliárd forintért nagyjából ötmillió köbméter iszapot kellene kikotorni a tómederből, ennek felét első lépésként a Keszthely és Szigliget közötti területről - teszi hozzá a Népszava.

Veszélyben a Balaton: tiltakoznak a kutatók az ipari nádirtások ellen

Hiába tépte a száját a Balatoni Limnológiai Intézet, újabb és újabb környezetpusztító beruházások tervei látnak napvilágot. „A Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) megdöbbenéssel értesül az újabb, a környezetet veszélyeztető beruházási folyamatokról és tervekről. Többször hangsúlyoztuk, hogy a nádasok kiterjedésének és állapotának megőrzése mennyire fontos a tó egészének egészsége szempontjából" - olvasható az intézet közleménye, amit a Narancs.hu is megkapott.

Figyelmébe ajánljuk